تکنولوژی و پیشرفته ترین و عجیب ترین خبر های تکنولوژی
هوش مصنوعی (AI) به شبیه سازی هوش انسان در ماشینهایی گفته میشود که برنامهریزی شدهاند مانند انسان فکر کنند و کارهای او را تقلید میکنند. مثال سادهی هوش مصنوعی رباتها هستند که هرروز باهوشتر و نزدیکتر به انسانها میشوند. هوش مصنوعی ممکن است در مورد هر ماشینی که از ویژگیهای مرتبط با ذهن انسان مانند یادگیری و حل مسئله برخوردار است، استفاده شود.
ماشین لرنینگ یکی از کاربردهای هوش مصنوعی و از تکنولوژیهای جدید است. این تکنولوژی به ماشینها اجازه میدهد به طور خودکار یاد بگیرند و مانند یک انسان هرروز به دانش و علم خود اضافه کنند، قسمت شگفتانگیز ماشین لرنینگ افزایش یادگیری بدون دخالت و برنامهریزی انسان است. یادگیری ماشینی بر توسعه برنامههای رایانهای متمرکز است که می توانند به دادهها دسترسی پیدا کنند. دادهها و اطلاعاتی که میتواند تصمیمگیری، نوآوری، کسب و کار و به طور کلی جهان را دگرگون کند.
قابلیتهای ماشین لرنینگ روزبهروز بیشتر میشود. در حقیقت هوش مصنوعی و ماشین لرنینگ مانند یک کودک نوپا هرروز بیشتر از قبل یاد میگیرند. افزایش یادگیری و توانایی این تکنولوژی جدید، جهان را دگرگون میکند. علاوه بر این ماشین لرنینگ و هوش مصنوعی مثل یک موتور محرک برای پیشرفت سایر تکنولوژیها هستند.
هوش مصنوعی و یادگیری ماشین در ۱۰ سال آینده | از زبان کارشناسان برتر دنیا بشنوید
اگر لحظهای درنگ کنیم و نگاهی به دستاوردهای تکنولوژی دنیای امروز داشته باشیم، خواهیم دید که در کتابهای تخیلی سالیان گذشته، به بسیاری از آنها اشاره شده است. خودروها بدون داشتن سرنشین رانندگی میکنند، دستگاههای کنترل از راه دور قادر به روشن کردن سیستم روشنایی ساختمان هستند و پهبادهای پرنده، در آسمان میچرخند. درست است که در سال ۲۰۱۸ میلادی، قابلیتهای هوش مصنوعی (AI) و یادگیری ماشین (ML)، آنچنان که باید تکامل و توسعه نیافتهاند؛ ولی بااینحال، باز هم شاهد پیشرفتهای چشمگیری در فناوری هستیم.
در اینکه تکنولوژی، شیوهی ارتباط مردم با دنیای اطرافشان را تغییر میدهد، شکی نیست. به عنوان مثال، فوراسکوئر (Foursquare) اپلیکیشنی است که خدمات جستجوی مکان را ارائه میکند یا تکنولوژی پیلگریم اسدیکی (Pilgrim SDK) که یک موتور جستجوی پیشرفته و محتوا محور است. این تکنولوژیها، با استفاده از الگوریتمهای یادگیری ماشین، از مکان فیزیکی مصرفکنندگان مطلع میشوند. کسبوکارها و برندهای مختلف، با استفاده از این اپلیکیشن میتوانند مکانهای پرطرفدار و پربازدید مشتریانشان را شناسایی کرده و تعامل خود را با آنها افزایش دهند.
حال این سؤالات مطرح میشوند که:
در ۱۰ سال آینده چه اتفاقاتی رخ خواهد داد که امروز از آن بیخبریم؟ آینده به چه شکل خواهد بود؟
درست است که هیچکدام از ما، گوی بلورینی نداریم که آینده را به شکلی شفاف به ما نشان دهد، ولی این بدان معنا نیست که از پیشبینی آینده ناتوان هستیم.
در این مقاله، گروهی از متخصصان خبره که در صنایع مبتنی بر داده، مشغول فعالیت هستند، انتخاب شده و به این سؤال پاسخ دادهاند که:
هوش مصنوعی و یادگیری ماشین در ده سال آینده به کجا خواهند رسید؟
(بهاحتمالزیاد، پس از خواندن این پاسخها، امید و اشتیاق زیادی برای تجربهی زندگی در ۱۰ سال آتی خواهید داشت)
۱) افزایش امنیت
نیکولاس هورباچسکی (Nicholas Horbaczewski)، مدیر اجرائی و بنیانگذار لیگ مسابقات پهباد است. او میگوید:
پهبادها، شیوهی زندگی ما را تغییر خواهند داد. پهبادهای امروز، سرنوشتی مشابه با تلفنهای دههی ۹۰ میلادی خواهند داشت. این هواپیماهای کنترل از راه دور، قادرند اشیا را در فواصل نزدیک و در مسیرهای پیچیده، جابجا کنند و از این نظر، منحصربهفرد هستند. پهبادها موجب تسریع ارسال کالا، واکنشهای اورژانسی و ارسال بستههای پزشکی خواهند شد. یکی از ویژگیهای جالب پهبادها این است که میتوانند پرواز کنند. این ویژگی، امکان نظارت پیوسته بر مکانهای غیر قابل دسترسی را فراهم کرده و جهان را به مکان امنتری تبدیل میکند. در آیندهای نزدیک، شبکهای از پهبادهای بدون سرنشین، در آسمان بالای سر ما پرواز خواهند کرد، از ما مراقبت خواهند کرد و با ما تعامل خواهند داشت. پهبادها، بسیار سریعتر از گوشیهای تلفن همراه کنونی، تکامل پیدا کرده و سبک زندگی ما را دگرگون خواهند کرد.
۲) ارائهی سرویسهای خدماتی جدید
مارتین فورد (Martin Ford)، آیندهنگر و نویسندهی کتاب موفق و پرفروش ظهور رباتها (Rise of the Robots) معتقد است:
هوش مصنوعی، موجب تکامل قابلیتهای حل مسئله و تولید ایدههای جدید میشود. در ۱۰ سال آینده، به یک نقطهی عطف خواهیم رسید و پساز آن، نرخ بیسابقهای از پیشرفت را تجربه خواهیم کرد. هوش مصنوعی و صنعت رباتیک، بهخوبی با فرآیندهای کسبوکاری عجین خواهند شد و بهرهوری سازمانها را ارتقا خواهند داد. محصولات و خدمات مبتنی بر داده، بازار مصرفی و صنعتی جدیدی را ایجاد خواهد کرد. هوش مصنوعی، علیرغم مزایایی که دارد، چالشهایی را نیز با خود به همراه خواهد داشت. افزایش نابرابری و بیشتر شدن نرخ بیکاری (که در اثر خودکار شدن شغلهای امروزی به وجود میآید)، نمونههایی از همین چالشها هستند. حریم شخصی، امنیت، جهتگیری الگوریتمی و برنامههای نظامی، مشکلات دیگری هستند که در مسیر پیادهسازی هوش مصنوعی وجود خواهند داشت. ده سال بعد، بهاحتمالزیاد، این چالشها به بحث روز گفتمانهای سیاسی و اجتماعی تبدیل خواهند شد.
۳) توانمندسازی کسبوکارها
متیو کامن (Matthew Kamen)، معاون ارشد بخش مهندسی فوراسکوئر است. وی عنوان میکند:
آن دسته از کاربردهای هوش مصنوعی و یادگیری ماشین، که به تعامل با مشتری مربوط هستند، همان خدماتی را ارائه میدهند که خود انسانها نیز میتوانند انجام دهند و من از این موضوع، ناراضی هستم. در طی ۱۰ سال آینده، موانع اعتماد به ماشینها کاهش پیدا خواهند کرد و در نتیجهی آن، وابستگی به الگوریتمهای هوش مصنوعی و یادگیری ماشین، افزایش خواهد یافت. برای مثال، فرض کنیم که شما قصد سفر به پاریس را دارید. در این شرایط، به تمامی توصیههای دوستتان اعتماد میکنید و به این نکته توجه نمیکنید که او تنها یکبار و فقط برای چند روز در پاریس بوده است. تکنیکهای پیچیدهی یادگیری ماشین نیز توصیههای شخصیسازیشدهای را ارائه میکنند؛ ولی مشکلی که وجود دارد، این است که مردم به این توصیهها اطمینان نمیکنند. این وظیفهی ما است که با توضیح دادن طرز کار هوش مصنوعی، سطح اعتماد را در بین مردم ارتقا دهیم. امروزه، شرکتهایی مثل فوراسکوئر، قابلیت بزرگی را به گوشیهای تلفن همراه اضافه کردهاند. این شرکتها از تکنولوژی مکانیابی مبتنی بر یادگیری ماشین استفاده میکنند. توسعهدهندگان، تحلیلگران و فروشندگان، میتوانند از طریق این اپلیکیشن، میزان تعامل خودشان را با مشتری افزایش دهند. صنعت، اشتیاق زیادی برای بهکارگیری این تکنولوژی نشان میدهد؛ نمونههای موفق زیاد هستند و من منتظر تحولی سازنده در طی ۱۰ سال آینده هستم.
۴) بهبود مراقبهای بهداشتی
سرکان کوتان (Serkan Kutan)، مدیر ارشد فناوری در زاکداک (Zocdoc) است. او اظهار دارد:
ماشینها میتوانند کمک زیادی به پزشکان بکنند. در آیندهای که من تجسم میکنم، پزشک در صدر خدمات بهداشتی و درمانی قرار ندارد؛ بلکه این هوش مصنوعی است که عمدهی وظایف دکترهای امروزی را به عهده میگیرد. در طول سی یا چهل سال آینده، تعداد بیمارانی که به دکتر مراجعه میکنند، به شکل قابلملاحظهای کاهش خواهد یافت. اغلب پزشکان امروز، ساعات کاری طولانی دارند. این امر کارایی پزشکان را کاهش داده و آنها را از بهروزرسانی دانش و کسب اطلاعات در زمینهی تحقیقات، روشهای درمانی و پیشرفتهای داروئی بازمیدارد. اینجاست که ماشینها میتوانند نقش تأثیرگذاری داشته باشند. هوش مصنوعی قادر است به مجموعهی گستردهای از دادههای بیماران، روش درمان و نتایج آن دسترسی داشته باشد. جایگاه ماشین در حوزهی مراقبتهای بهداشتی، ارتقا خواهد یافت. ماشینها کار تشخیص بیماری را به عهده خواهند گرفت، انسانها به تعامل با بیمار خواهند پرداخت و با مشارکت هوش مصنوعی، نتایج درمان را بهبود خواهند داد. آیندهای که من در ذهن دارم، بسیار هیجانانگیز است.
۵) تسهیل پایداری زیست محیطی
نیکیتا جانسون (Nikita Johnson)، بنیانگذار ری.ورک (RE.WORK) است. او میگوید:
تمامی صنایع و همهی فعالیتهایی که ما انجام میدهیم، تحت تأثیر هوش مصنوعی قرار خواهد گرفت. چند مورد از مهمترین چالشهایی که انسان قرن بیست و یکم با آن روبرو است، عبارت است از: افزایش جمعیت، شهرسازی و انرژی. ارائهی راهکار برای این چالشها، مستلزم تحقیق و مطالعه در زمینهی پایداری زیست محیطی، تغییرات آبوهوایی و سایر مسائل زیستمحیطی است. عوامل مختلفی در انجام برنامهریزی شهری نقش دارند. اگر ما قابلیت ردیابی حرکت ساکنین در سطح شهر را داشته باشیم، بهراحتی میتوانیم برای متعادلسازی تراکم شهری و مسائل زیست محیطی مشابه برنامهریزی کنیم.
۶) ادغام مرزهای دیجیتالی و فیزیکی
تیمونی وست (Timoni West)، رئیس تحقیقات ایکسآر (XR) در شرکت یونیتی تکنولوژیز (Unity Technologies) است. او میگوید:
کارایی کامپیوتر محدود به انجام وظیفهی خاصی نیست و تقریباً تمامی جنبههای زندگی را میتوان با کامپیوتر کنترل کرد. بنابراین انتظار میرود که کامپیوترها تعامل هوشمندانهتری با انسانها داشته باشند. در حال حاضر، اگر شما در شیوهی کار با کامپیوتر دچار اشتباه شوید، کامپیوتر پیام خطا میدهد؛ سپس شما آن را خاموش میکنید و همه چیز تمام میشود. اکنون تصور کنید که در حال انجام یک بازی کامپیوتری در مقیاس واقعی و در داخل آپارتمانتان هستید و ناگهان یک اشتباه رخ میدهد؛ پنجرهی نمایشگر پیام خطا در کجا ظاهر میشود؟ اصلاً آیا لزومی به وجود چنین پنجرهای وجود دارد؟ سؤالات مشابه و بیجواب بسیاری در حوزهی تعامل انسان با کامپیوتر وجود دارد. در آینده، مجهز بودن به شیوههای هوشمند اطلاعرسانی، از یک مزیت به یک ضرورت تبدیل خواهد شد. تیم ما به دنبال هوشمندتر کردن کامپیوترهاست و این راه را ادامه خواهد داد.
۷) هوشمندسازی بیشتر ما
جان استچر (John Stecher)، رئیس گروه مدیریت در بانک سرمایهگذاری بارکلیز (Barclays) است. وی عنوان میکند:
قدرت محاسبات در حال افزایش است و این امر، ما را در آموزش مدلهای جدید، توانمندتر میکند. رشد روزافزون تعداد دادههایی که روزانه تولید میشوند، امکان نظارت بهتر بر دنیای اطراف را فراهم میکنند. اگر این دو عامل را با هوش مصنوعی ترکیب کنیم، امکان آموزش مدلهای هوشمند و سیستمهای دانش مهیا میشود. پیشبینیهای هوشمند رفتارها و حوادث در آینده، قابلیتی است که درنتیجهی ادغام قدرت محاسبات، دادهها و هوش مصنوعی به دست میآید. تنها مانعی که بر سر راه هوش مصنوعی قرار دارد، محدودیتهای قانونی شرکتهای خدمات مالی است. این قوانین، دسترسی به اطلاعات را محدود کرده و آموزش مدلها را با چالش مواجه میکنند. درست است که این امر از سرعت رشد هوش مصنوعی میکاهد، ولی هوش مصنوعی باید باقدرت به مسیرش ادامه دهد و از پس موانع پیش رویش بربیاید. به اعتقاد من، نگرانی مردم از افزایش قدرت هوش مصنوعی، بیاساس است. آموزش یک پلتفرم مبتنی بر هوش مصنوعی، شبیه به تربیت یک کودک است. اگر با آن درست برخورد کنیم، آموزشهای مناسبی بدهیم و کارهای درست و غلط را به آن بیاموزیم، طبیعتاً بهدرستی رشد خواهد کرد و به یک عنصر مولد در جامعه تبدیل خواهد شد. درست مثل ما انسانها.
۸) الهامبخشی به هنرمندان
استفانی دینکینز (Stephanie Dinkins)، یک هنرمند فرارشتهای هوش مصنوعی است. او نظر خود را اینچنین بیان میکند:
۱۰ سال بعد، الگوریتمها در انجام تصمیمگیریهای کوچک و بزرگ، دخیل خواهند بود. هنرمندانی مثل من، میتوانند وارد دنیای هوش مصنوعی شوند. این کار ممکن است بسیار دشوار به نظر برسد، ولی گامهایی در جهت شروع آن برداشته شده است. من هنرمندان را ترغیب میکنم که به هوش مصنوعی، به چشم بقیهی مدیومها نگاه کنند و با کمک آن، آثاری زیبا و تأثیرگذار را خلق کنند. من قصد این را ندارم که تکنولوژی را به یک هنرمند تبدیل کنم. ما باید هوش مصنوعی را وسیلهای برای تقویت قدرت اندیشه و ابتکار انسان بدانیم نه جایگزین آن. حسن نیت، خلاقیت و عدالت، ملزوماتی هستند که باید در سیستمهای هوش مصنوعی ارائهشده به جهان (شخصی، کسبوکارها، دولتی و…)، رعایت شوند. اما سؤالی که همچنان پابرجاست، این است: چگونه میتوان در عین احترام به تفاوتها، شئون انسانی و ویژگیهای فرهنگی، از هوش مصنوعی برای بهرهوری استفاده کرد؟
۱۶ تکنولوژی جدید که آینده جهان را متحول میکنند
کد خبر : 64207شنبه 27 دی 1399 - 14:52:25

تکنولوژی جدید یعنی واقعی شدن تمام رویاهایی که تا قبل از این تنها یک خیال شیرین بوده است. چه باور کنید چه نه، آینده ی جهان با این ۱۶ تکنولوژی جدید دگرگون خواهد شد.
۱. هوش مصنوعی و ماشین لرنینگ در صدر جدول تکنولوژی آینده
هوش مصنوعی (AI) به شبیه سازی هوش انسان در ماشینهایی گفته میشود که برنامهریزی شدهاند مانند انسان فکر کنند و کارهای او را تقلید میکنند. مثال سادهی هوش مصنوعی رباتها هستند که هرروز باهوشتر و نزدیکتر به انسانها میشوند. هوش مصنوعی ممکن است در مورد هر ماشینی که از ویژگیهای مرتبط با ذهن انسان مانند یادگیری و حل مسئله برخوردار است، استفاده شود.
ماشین لرنینگ یکی از کاربردهای هوش مصنوعی و از تکنولوژیهای جدید است. این تکنولوژی به ماشینها اجازه میدهد به طور خودکار یاد بگیرند و مانند یک انسان هرروز به دانش و علم خود اضافه کنند، قسمت شگفتانگیز ماشین لرنینگ افزایش یادگیری بدون دخالت و برنامهریزی انسان است. یادگیری ماشینی بر توسعه برنامههای رایانهای متمرکز است که می توانند به دادهها دسترسی پیدا کنند. دادهها و اطلاعاتی که میتواند تصمیمگیری، نوآوری، کسب و کار و به طور کلی جهان را دگرگون کند.
قابلیتهای ماشین لرنینگ روزبهروز بیشتر میشود. در حقیقت هوش مصنوعی و ماشین لرنینگ مانند یک کودک نوپا هرروز بیشتر از قبل یاد میگیرند. افزایش یادگیری و توانایی این تکنولوژی جدید، جهان را دگرگون میکند. علاوه بر این ماشین لرنینگ و هوش مصنوعی مثل یک موتور محرک برای پیشرفت سایر تکنولوژیها هستند.
۲. اینترنت اشیا تکنولوژی آینده را یکپارچه میکند
اینترنت اشیا ((IoT) به سیستمی از اشیا متصل به اینترنت گفته میشود که قادر به جمع آوری و انتقال دادهها از طریق یک شبکه بی سیم و بدون دخالت انسان هستند. امکانات شخصی، تجاری و … در اینترنت اشیا تقریبآ بی نهایت است. اینترنت اشیا به دستگاهها اجازه میدهد که به هم متصل شده و با همکاری هم زندگی را آسانتر کنند.
دستگاههای هوشمند هرروز بیشتر میشوند. کافی است نگاهی به اطرافتان بیاندازید. خانهی شما و تمام وسایل آن در آیندهای نه چندان دور هوشمند میشوند. البته خانه هوشمند تنها نمونهای کوچک از تکنولوژی جدید است. مزارع هوشمند، لباسها و هرآنچه که فکرش را نمیکنید در آینده نزدیک به اینترنت متصل است. هوشمند سازی یک نتیجه مهم دارد. اینترنت اشیا به طرز چشمگیری رشد میکند. دستگاهها بهطور پیوسته در حال جمعآوری و انتقال داده هستند. این موضوع علاوه بر پیشرفت اینترنت اشیا، باعث پیشرفت تکنولوژی در سایر زمینهها مثل رشد هوش مصنوعی و بیگ دیتا نیز میشود.
۳. از لباس های هوشمند تا ساخت انسان فرامرزی، تکنولوژی جدید به همه جا نفوذ خواهد کرد
آنچه در ابتدا به عنوان ردیاب و استفاده از تکنولوژی برای تناسب اندام آغاز شد، اکنون تمام صنعت مد و پوشاک را احاطه کرده است. آینده پژوهی صنعت مد فرضیهای را در این باره مطرح کرده است که در حال حاضر فاصلهی چندانی با واقعیت ندارد: در آینده نزدیک لباسها به بهبود عملکرد انسان و زندگی سالمتر ، ایمنتر و کارآمدتر کمک میکنند.
اما این همهی دست آورد تکنولوژی جدید نیست. پیشرفت تکنولوژی تا جایی ادامه پیدا میکند که بشر با ادغام ژنها و ترکیب انسانها بتواند موجودات جدیدی خلق کند. موجوداتی که ممکن است در آینده به اسم انسانهای عظیم و یا انسان فرامرزی بشناسیم.
۴. بیگ دیتا و آنالیز پیشرفته اطلاعات
تکنولوژی بیگ دیتا توضیح یک وضعیت است، حالتی که یک حجم باورنکردنی و متنوع از داده (با ساختار و بدون ساختار) با سرعت زیاد در حال رشد است. اما این دادهها چگونه به پیشرفت تکنولوژی، هوش تجاری و تکنولوژی آینده کمک میکنند؟
به کمک آنالیز دادهها (تجزیه و تحلیل دادههای بسیار پیشرفته، که اغلب با استفاده از تکنیکهای هوش مصنوعی و ماشین لرنینگ تقویت میشود) ما میتوانیم دادههای بدون ساختار و پیچیده و بسیاری از مسائل غیر ممکن را درک کرده و حل کنیم. علاوه بر این از آنالیز داده های کلان می توان برای تصمیم گیری بهتر و حرکت های استراتژیک تجاری استفاده کرد.
۵. بلاکچین و تحول در تجارت آینده
تعریف بلاکچین به زبان ساده را می توان در یک جمله خلاصه کرد: بلاکچین ثبت دیجیتالی معاملات تجاری است. این تکنولوژی جدید در حال حاضر برای ثبت معاملات انجام شده با ارزهای اینترنتی مانند بیت کوین استفاده می شود، البته کاربرد های تجاری بلاکچین بسیار زیاد است. در واقع آینده تجارت جهان تا حدود زیادی به این تکنولوژی وابسته است.
علاوه براین تکنولوژی جدید بلاکچین یک روش فوقالعاده برای ذخیره ایمن، احراز هویت و محافظت از دادهها است. فناوری که میتواند بسیاری از جنبههای تجارت را متحول کند. علاوه بر این آینده اقتصاد به لطف بلاکچین بسیار قابل اعتماد است. این تکنولوژی معاملات تجاری را تا حد زیادی مورد اطمینان خواهد کرد.
۶. رایانش ابری و ذخیره آنلاین اطلاعات
برای ذخیره اطلاعات با هر حجمی دیگر نیازی به فلش مموری یا سایر منابع ذخیر داده ندارید. همهی اطلاعات شما میتواند به کمک اینترنت ذخیره شود. اطلاعاتی که میتوانید در هرجای دنیا و هر سیستم دیگری به کمک اینترنت آنها را بازیابی کنید. اما این موضوع چه مزیتی دارد؟
به کمک رایانش ابری و قابلیت ذخیره دادهها به صورت آنلاین، دادهها میتوانند به راحتی انتقال پیدا کنند و تجزیه و تحلیل آنها به طرز چشمگیری آسان میشود. رایانش ابری (تجزیه داده ها به صورت هوشمند) میتواند بسیاری از پیشرفتهای تکنولوژی را به سطح جدیدتری برساند. از دید کسب و کارهای آنلاین رایانش ابری به معنای بهبود همکاری و بهره وری و همچنین کاهش قابل توجه هزینه است.
۷. واقعیت مجازی دنیای واقعی را احاطه خواهد کرد
واقعیت مجازی (VR) در حقیقت شبیه سازی رایانه ای است که در آن فرد می تواند در یک محیط سه بعدی مصنوعی با استفاده از دستگاه های الکترونیکی مانند عینک مخصوص با صفحه یا دستکش مجهز به سنسور، محیطی ورای جهان واقعی که در آن حضور دارد را تجربه کند.
واقعیت افزوده (AR) استفاده از اطلاعات به صورت متن، تصویر، صوت و سایر پیشرفت های مجازی است که با اشیای دنیای واقعی ترکیب شده اند. در حقیقت شما بدون عینک یا سنسور ممکن است یک میز، یک نوشته و یا حتی یک نمای طبیعی را ببینید و در کنار خود حس کنید، در حالی که واقعیت ندارد و تنها به کمک تکنولوژی ظاهر شده است. چیزی شبیه به داستان های تخیلی دوران کودکی!
ترکیب سه تکنولوژی واقعیت مجازی، واقعیت افزوده و واقعیت ترکیبی یعنی شما پس از این در خیالات خود زندگی میکنید. هیچ چیز به کمک این سه تکنولوژی جدید در جهان شما غیر ممکن نیست. جهانی دیجیتالی که بشر در آینده نزدیک به طور کامل در آن غوطه ور میشود.
۸. دوقلوهای دیجیتالی، همزاد هوشمند در دنیای آینده
یک دوقلوی دیجیتال یک نسخه دیجیتالی از یک جسم، محصول، فرآیند یا اکوسیستم واقعی است. این تکنولوژی جدید به ما امکان میدهد تغییرات و تنظیماتی را که ممکن است روی جسم واقعی بسیار گران یا پرمخاطره باشد، به راحتی آزمایش کنیم. علاوه بر این باعث تحول و دست یابی به نتایج بسیار جالبی در رابطه با انسان و سایر پدیدهها خواهدشد. نتایجی که تا پیش از این به دلیل پرمخاطره بودن آزمایشها امکان تست کردن آنها وجود نداشته است.
۹. اینترنت ۵G و ۶G: با سرعت نور ارتباط برقرار کنید
نسل پنج و ششم اینترنت یعنی یک اتصال جهانی سریعتر، دقیقتر و پایدارتر، که آماده است تا دنیا را متحول کند. اما این تکنولوژی جدید تنها به معنای راحتی بیشتر برای تماشای فیلم یا استفاده روزمره از شبکههای مجازی نیست. اینترنت پرسرعت در آینده باعث پیشرفت تکنولوژی در بسیاری از زمینهها میشود.
به عنوان مثال اتصال دستگاههای بیشتر و حجم بیشتر داده باعث پیشرفت اینترنت اشیا، بیگ دیتا و ماشین لرنینگ خواهدشد. علاوه بر این امنیت و حریم خصوصی افراد با گسترش نسل پنجم و ششم اینترنت به شدت بیشتر خواهد شد.
۱۰. ژنومیک و جهش ژنتیکی موجودات زنده
پیشرفت در محاسبات و تجزیه و تحلیلها جهشهای باورنکردنی در درک ما از ژنوم انسان ایجاد کرده است. تکنولوژی جدید در حال تغییر در ساختار ژنتیکی موجودات زنده است.
به عنوان مثال، اصلاح جهشهای DNA که می تواند منجر به بهبود سرطان یا سایر بیماریهای خطرناک شود. علاوه بر این تشخیص به موقع یک بیماری می تواند به طور قابل توجهی شانس درمان را افزایش دهد و ژنومیک می تواند یک بیماری را مدت ها قبل از بروز علائم تشخیص دهد.
۱۱. همکاری انسان و ربات در آینده
به لطف هوش مصنوعی، رباتها میتوانند کارهای زیادی انجام دهند. شاید کمی عجیب باشد اما رباتها در آینده نزدیک قادر به خلق آثار هنری و طراحی خواهندبود. در نتیجه، ما میتوانیم انتظار داشته باشیم که فرآیندهای خلاقانه و هنر آینده به سمت همکاری بیشتر انسان و ربات سوق پیدا کند.
۱۲. سیستم عامل های دیجیتال، ارتباط انسان ها را تغییر می دهد
فیس بوک، اینستاگرام، لینکدین و … همگی نمونه هایی از پلتفرم های دیجیتال هستند. شبکه هایی که ارتباط و تبادلات نظر بین افراد را تسهیل می کنند. این روند باعث تغییر مدلهای تجاری مستقر در بازار می شود. بسیاری از مشاغل سنتی در آینده نزدیک به این پلت فرم ها منتقل شده و دیجیتال می شوند. مفهومی که امروزه نیز با اسم دیجیتال مارکتینگ در حال تغییر اقتصاد و تجارت جهانی است.
۱۳. هواپیماهای بدون سرنشین و تغییر آیندهی نظامی
هواپیماهای هوشمند که یا از راهدور و یا به صورت خودکار خلبانی میشوند، چهره عملیات نظامی را تغییر دادهاند. اما این تنها تأثیر هواپیماهای بدون سرنشین نیست.
مأموریتهای جستجو و نجات، اطفا حریق و حمل و نقل، همه توسط تکنولوژی پهپاد تغییر شکل میدهند. البته باید گفت بهتر است خود را برای تاکسیها و اتومبیلهای خودران در آینده نزدیک نیز آماده کنید.
۱۴. محاسبات و رایانه های کوانتومی
محاسبات کوانتومی مبتنی بر اصول نظریه کوانتوم است که رفتار انرژی و مواد را در سطح اتمی و زیر اتمی توضیح می دهد. رایانه های کلاسیک که امروز از آنها استفاده می کنیم فقط می توانند اطلاعات را در بیت هایی رمزگذاری کنند که مقدار آنها ۱ یا ۰ باشد. اما رایانه های کوانتومی ساختاری کاملا متفاوت دارند.
کامپیوترهای کوانتومی، سیستمهای با قدرت و سرعت غیرقابل تصور هستند. محاسبات کوانتومی قادر است مسائلی را حل کند که تا پیش از این غیر قابل حل بوده است. در واقع محاسبات کوانتومی باعث میشود که تکنولوژی پیشرفته فعلی ما چیزی شبیه عصر حجر باشد. محاسبات کوانتومی در حال حاضر تا حد زیادی به آزمایشگاهها محدود شدهاست، اما ما می توانیم اولین رایانه کوانتومی تجاری و بلوغ تکنولوژی جدید را در دوران حیات خود و زمانی کمتر از ده سال آینده ببینیم.
۱۵. چاپ سه بعدی، چهار بعدی و ساخت مواد طبیعی
چاپ سه بعدی، فرآیندی است که در آن چاپگر سه بعدی با قرار دادن لایه به لایه مواد مطابق با مدل دیجیتالی سه بعدی شی ، اشیا سه بعدی ایجاد می کند. نسل بعدی این تکنولوژی مربوط به پرینتر ها و اشیا ۴ بعدی است.
چاپ ۴ بعدی فرایندی است که از طریق آن یک شی چاپ شده سه بعدی بر اثر تأثیر انرژی های ورودی خارجی مانند دما، نور یا سایر محرک های محیطی، خود را به ساختار دیگری تبدیل می کند.
اگرچه چاپ سه بعدی ممکن است در مقایسه با سایر تکنولوژی های جدید کمی جا افتاده باشد اما تکنولوژی چاپ سه بعدی و ۴ بعدی کاربردهای بسیار گستردهای در تکنولوژی آینده خواهدداشت و با ترکیب بسیاری از مسائل تجاری مانند شخصیسازی انبوه، دگرگونکننده آینده خواهد بود.
۱۶. فناوری نانو و علم مواد، خالق اجسام شگفت انگیز آینده
نانو تکنولوژی بخشی از علم و فناوری در مورد کنترل و ساخت ماده در مقیاس اتمی و مولکولی است. موادی که اندازه ی آن ها در حدود ۱۰۰ نانومتر است. فناوری نانو معمولا برای ساخت محصولاتی استفاده می شود که از قطعات کوچک استفاده می کنند، مانند دستگاه های الکترونیکی، کاتالیزورها و حسگرها
توانایی روزافزون ما در درک و کنترل مواد در مقیاس کوچک باعث تولید مواد و محصولات جدید در آینده میشود. محصولات هیجان انگیزی مانند نمایشگرهای خم شونده و … که دنیای تولید کالا را به کلی تغییر میدهد
سیستمهای هوشمند یا Intelligent Systems چیستند؟
منتشر شده توسط زهیر معصومیان در
موضوعات
برچسب ها
سیستمهای هوشمند دستگاههایی هستند که فناوری پیش رفتهای داشته و نسبت به جهان اطراف خود واکنشی توام با ادراک دارند. سیستمهای هوشمند را میتوان از یک جاروبرقی خودکار رومبا (Roomba) تا برنامههای تشخیص چهره و تعیین هویت خرید اختصاصی آمازون (Amazon) و به صورتهای گوناگونی مشاهده نمود.
دیدن محیط اطراف یکی از روشهایی است که این سیستمها میتوانند به وسیلهی آن اطرافشان را درک کنند. در اواخر دههی 1950 میلادی مطالعاتی انجام شد که چگونگی روند ادراک کامپیوترها از محیط اطرافشان و نحوهی تفسیر تصاویر و ترتیب ویدیوها را مشخص ساخت. از آن زمان به بعد، این فناوری قدرت روزافزونی یافت و به بخش جدایی ناپذیری از صنعت، بازرگانی و حکومت کشورها تبدیل شد.
سیستمهای هوشمند در حوزههای خود بر تعامل با کاربرانی از نوع بشر و تغییرات و پویایی محیطهای اجتماعی و فیزیکی تمرکز دارند. رباتهای ابتدایی در تصمیمگیریهای خودکار خود استقلال عمل کمتری داشتند. پیش فرض آنها مواجه شدن با جهانی قابل پیش بینی بود و در شرایط یکسان بارها و بارها رفتارهایی مشابه را پیش میگرفتند. رباتهای امروزی دستگاه مستقلی هستند که میتوانند محیط اطرافشان را درک کنند و در جهانی فیزیک اهداف خاصی را دنبال نمایند.
چالشها:
مطالعه و تحقیق در زمینهی سیستمهای هوشمند با چالشهای فراوانی مواجه بوده است. بسیاری از این چالشها مرتبط با محاسباتی است که در ارتباط با جهان فیزیکی و پویا روی میدهند.
عدم قطعیت: حسگرهای فیزیکی، اطلاعات و فعالیتهایی محدود، پر سر و صدا و غیر دقیق را ایجاد میکنند. بنابراین، ممکن است به دلیل سر و صدای زیاد یا محدودیتهای اجرایی، کلیهی اقدامات سیستم نادرست باشد.
جهان پویا: جهان فیزیکی به طور مداوم در حال تغییر است. با توجه به این مطلب، در برخی موارد لازم است که در کوتاهترین زمان ممکن تصمیماتی برای سازگاری با تغییرات محیطی اتخاذ گردد.
محاسبات وقتگیر: تلاش برای یافتن بهترین مسیر و راه حل ممکن در جهت دستیابی به یک هدف نیازمند مطالعاتی گسترده و طولانی و گاه صرف هزینهای گزاف ست. اشکال این موضوع آن است که در طول انجام گرفتن محاسبات ذکر شده، جهان همچنان تغییر میکند. بنابراین، محاسبات انجام شده منسوخ گشته و دیگر به کار نمیآیند.
نقشه برداری: هنگامی که جهان سه بعدی را به دنیایی دو بعدی تبدیل میکنید، بسیاری از اطلاعات از دست میروند. لازم است کامپیوتر بر چالشهایی از قبیل تغییر چشم انداز، نورپردازی و مقیاس فائق آید. این تغییرات شامل حرکتهای موجود در پس زمینه و دسته بندی اقلام گوناگون نیز میگردد.
برنامههای کاربردی
در جامعهی امروز، سیستمهای هوشمند آماده میشوند تا نقشهای بیشتری را به خود اختصاص دهند. از جملهی این نقشها میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- اتوماسیون کارخانجات
- خدمات رباتیک
- ارائهی کمکهای رباتیک
- کاربردهای نظامی
- خدمات پزشکی
- خدمات آموزشی
- دنیای سرگرمی
- بازرسی بصری
- نویسه خوانی
- تشخیص هویت با استفاده از روشهای مختلف بیومتریک مانند: چهره، اثر انگشت، عنبیه و دست.
- نظارت بصری
- نقل و انتقال هوشمند
مطالعهی سیستمهای هوشمند
لازم است دانش پژوهان علاقمند به مطالعه در زمینهی سیستمهای هوشمند اطلاعات گوناگونی را در حوزههای مختلف درک و جمع آوری نمایند. اطلاعاتی از قبیل:
- برنامه نویسی
- ساختمان دادهها
- الگوریتمها
- الگوشناسی
- یادگیری ماشین
- هوش مصنوعی
- فیزیک
- روشهای عددی
- روانشناسی
علاوه بر اینها مهارتهای ریاضی نیز از اهمیت بالایی برخوردار هستند. علومی همچون: مثلثات، جبر خطی و محاسبات دیگر برای شما کاربرد زیادی خواهد داشت. آمار و احتمالات نیز از جمله مهارتهای اصلی دیگری هستند که در کلیهی رشتههای وابسته به سیستمهای هوشمند مورد استفاده قرار میگیرند. علاوه بر اینها کسب مهارت در زمینهی لینوکس نیز حائز اهمیت است.
آینده کار یادگیری ماشین در ایران
طبق گزارشات از سایت های بررسی مشاغل ، مهندس یادگیری ماشین به دلیل رشد تقاضا و حقوق زیاد بهترین شغل سال 2019 نامیده شده است. متوسط درآمد فعلی این حرفه 146.085 دلاروبا نرخ رشد 344 درصد در سال گذشته برخوردار است.بنابرین در حال حاضرمی توان گفت آینده مشاغل مرتبط با هوش مصنوعی به نسبت سایر حوزه های شغلی بسیار پررونق تر بوده و در این میان مهندسی یادگیری ماشینی در صدر قرار دارد.
شرکت هایی مانند گوگل ، کوئورا و فیس بوک افراد زیادی را با تخصص یادگیری ماشین استخدام می کنند. در دانشگاههای برتر دنیا تحقیقات گسترده ای در زمینهیادگیری ماشینوجود دارد و در شرکت های برتر هیچ محدودیتی در مورد حقوق افرادمتخصص یادگیری ماشینوجود ندارد.
ایران نیز در رتبه ی ۱۵ جهان در زمینه هوش مصنوعی قرار دارد و تنها رقیب وی در خاورمیانه کشور ترکیه است. مسلما با پیشرفت روزافزون این حوزه و توسعه کاربرد های آن ایران می تواند به زودی جزو ۱۰ کشور برتر در زمینه یادگیری ماشین و هوش مصنوعی قرار بگیرد. دانشگاه های معتبر ایرانی تحقیقات زیادی در این حوزه انجام می دهند و به پیشرفت های قابل توجهی رسیده اند.
در این مقاله از وبسایت آکادمی آمانج به بررسی بیشتر بازار کار و وضعیتیادگیریماشین در ایرانمیپردازیم .
آنچه در این نوشته خواهیم داشت
- بازار کار یادگیری ماشین در جهان
- پرتقاضاترین شغل ها در حوزه ی ماشین لرنینگ و هوش مصنوعی در ایران
- مهارت های مورد نیاز جهت استخدام در حوزه یادگیری ماشین در ایران
- کاربردهای هوش مصنوعی و ماشین لرنینگ در شرکت های ایرانی
- چالش های استارت آپ ها و سرمایه گذاران هوش مصنوعی و یادگیری ماشین در ایران
بازار کار یادگیری ماشین در جهان
شبکه اجتماعی لینکدین یکی از شبکه های اجتماعی نسبتا تخصصی است که بر اساس روابط تجاری و شغلی شکل گرفته و اطلاعات مرتبط با مشاغل مختلف در آن قابل دسترسی است. این شبکه اجتماعی به طور دوره ای نسبت به شرایط رشد و آینده مشاغل تحقیقاتی انجام داده و آن را منتشر می کند.
همکاران شبکه اجتماعی لینکدین اطلاعاتی را در مورد مشاغلی که طی چند سال اخیر بیش ترین رشد را تجربه کرده اند منتشر کرد و بر اساس آن مشخص شد مهارت های مرتبط با حوزه فناوری و داده از جمله بخش هایی بودند که میزان اشتغال زایی در آن ها سریع ترین رشد را داشته است و به خصوص آن دسته از افرادی که در عرصه مرتبط با داده ها فعالیت می کنند بیش تر از بقیه این رشد را پیش روی خود دیده اند.
۱۰ عنوان شغلی برتر با پررونق ترین بازارکاری در پنج سال گذشته بر اساس گزارش لینکدین عبارتند از:
- مهندس یادگیری ماشینی (رشد ۹.۸ برابری تعداد کارفرمایان نسبت به سال ۲۰۱۲)
- کارشناس داده (رشد ۶.۵ برابری نسبت به سال ۲۰۱۲)
- توسعه دهنده سیستم های فروش (رشد ۵.۷ برابری نسبت به سال ۲۰۱۲)
- مدیر ارتباط با مشتری (رشد ۵.۶ برابری نسبت به سال ۲۰۱۲)
- توسعه دهنده کلان داده (رشد ۵.۵ برابری نسبت به سال ۲۰۱۲)
- مهندس پشتیبان (رشد ۵.۵ برابری نسبت به سال ۲۰۱۲)
- توسعه دهنده نرم افزارهای کاربردی (رشد ۵.۱ برابری نسبت به سال ۲۰۱۲)
- مدیر علوم داده (رشد ۴.۹ برابری نسبت به سال ۲۰۱۲)
- شرکای تجاری برندها (رشد ۴.۵ برابری نسبت به سال ۲۰۱۲)
- توسعه دهنده سیستم های پشتیبانی (رشد ۴.۵ برابری نسبت به سال ۲۰۱۲)
با بررسی این فهرست شاهد هستیم که در رتبه نخست لیست مشاغل با بیشترین رشد، مهندسان حوزه یادگیری ماشینی قرار دارند که گفته می شود این عنوان شغلی بین سال های ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۷ رشد ۱۰برابری را تجربه کرده است. پس از آن متخصصان حوزه داده پررونق ترین بازار کاری را پیش روی خود دیدند که در این بازه زمانی این حوزه رشد هفت برابری داشت.
همچنین گفته شد کارشناسان توسعه دهنده کلان داده و مهندسان پشتیبانی هم رشد ۶ برابری داشتند. در گزارش نهایی لینکدین آمده است: <<مجموعه جامعی از مهارت هایی که رشته های مختلف را پوشش می دهند در سال های اخیر بیشترین تقاضا را داشته اند. بیشتر این فرصت های شغلی در لیست جاری رشته های مختلفی را شامل می شدند که قابلیت استفاده از آن ها در صنایع مختلف وجود داشت.>>
پرتقاضاترین شغل ها در حوزه ی ماشین لرنینگ و هوش مصنوعی در ایران
۱-مهندس یادگیری ماشین (machine learning engineer)
۲-متخصص داده (data scientist)
۳-متخصص پژوهش (research scientist)
۴-مهندس تحقیق و توسعه (Ramp;D engineer)
۵-توسعه دهنده ی هوش تجاری (BI developer)
۶-مهندسبینایی ماشین(computer vision engineer)
مهارت های مورد نیاز جهت استخدام در حوزه یادگیری ماشین در ایران
bull; تسلط به هسته اصلی برنامه نویسی پایتون
bull; تمسلط به اصول برنامه نویسی شی گرا (به خصوص در پایتون)
bull; تسلط به برنامه نویسی مهندسی با زبان پایتون
bull; خلاق در حل مسئله و طراحی و بهینه سازی الگوریتم
bull; تسلط بر کتابخانه های Numpy, Scipy, Matplotlib
bull; تسلط به کتابخانه یادگیری ماشین sklearn
bull; تجربه کار با کتابخانه های Tensorflow و nltk و OpenCV
bull; آشنایی به طراحی دیتابیس MongoDB
bull; آشنایی با مفاهیم یادگیری عمیق و پردازش تصویر
به طور کلی برای ورود به دنیای هوش مصنوعی به مهارت هایی زیر نیاز داریم
۱-دانش برنامه نویسی
۲-دانش ریاضیات و آمار و احتمال
برای فراگیری این مهارت ها، می توانید از کتاب های مرتبط در این زمینه و دوره های آنلاین مختلف استفاده کنید. همچنین، در کانون ها و دورهمی ها شرکت کنید. علاوه بر این ها، می توانید بر روی ارتباط کسب وکار باهوش مصنوعیمطالعه کنید.
کاربردهای هوش مصنوعی و ماشین لرنینگ در شرکت های ایرانی
در کشور ما شرکت ها و سرمایه گزارانی در حوزه یادگیری ماشین وجود دارند که از اهداف برخی از آن هامی توان به هدایت ایده ها به سمت تولید و عرضه ی محصول قابل اعتماد و با ارزش افزوده بالا جهت رشد و پرورش استعدادها و نیروی متخصص بازار کار اشاره کرد،
SkillUpاز سری رویدادهایی است که به شکل فصلی با همکاری کوئرا و دانشگاه شریف با هدف انتقال تجربه در حوزه ی جدید تکنولوژی برگزار می شود. در این قسمت بخشی از سخنان مدیران و سرمایه گذاران در زمینه یادگیری ماشین را خواهیم داشت :
دکتر محمود کریمیان - مدیرعامل دیدئو
رضا مرادی - توسعه دهنده بک اند در سخن
محسن شجاعی - مدیر فنی پوشه
هادی راسخ - مدیرعامل سلام سینما
توضیح مختصری درباره ی کسب وکار خود بفرمایید:
رضا مرادی - توسعه دهنده بک اند در سخن:
سخن یک کسب وکار B2B است که کسب وکارها را قادر می سازد محصولات و خدمات خود را به صورت گفتاری به مشتریان ارائه دهند و از طریق صوت با آن ها ارتباط برقرار کنند.
محسن شجاعی - مدیر فنی پوشه:
پوشه زیرساخت Push Notification است. ما در واقع یک کسب وکار B2B هستیم و خدمات ارسال نوتیفیکیشن ارائه می کنیم. ما ۸۰ میلیون نصب فعال و حدود ۳۰ میلیون دستگاه یکتا داریم.
هادی راسخ - مدیرعامل سلام سینما:
سلام سینما چندین سال است که در حوزه ی فیلم و سینما فعالیت می کند. سلام سینما برای سرویس پیشنهاد فیلم خود از هوش مصنوعی استفاده می کند.
دکتر محمود کریمیان - مدیرعامل دیدئو:
دیدئو یک جستجوگر ویدیویی است از سال ۹۴ شروع به کار کرده است. دیدئو سعی می کند دسترسی به فیلم های مختلف پلتفرم هایی مانند یویتیوب را ممکن سازد. در حال حاضر حدود ۶ میلیون کاربر ماهانه داریم و هر ماه ۲۵ میلیون ویدیو در آن دیده می شود.
هوش مصنوعی چه کاربردهایی در کسب وکار شما دارد و چرا به سراغ هوش مصنوعی رفته اید؟
رضا مرادی:
تنها راهکار انجام کارهایی که مد نظر ماست، استفاده از هوش مصنوعی است. در تبدیل صوت به متن و درک صوت، پیچیدگی های مختلفی وجود دارد. ما باید بتوانیم بدون قاعده ی خاصی، این کار را انجام دهیم. ما از ابزارهای شناسایی صوت (Voice Recognition)، پردازش زبان طبیعی (nlp) و موتور تبدیل متن به گفتار (text-to-speech) استفاده می کنیم. ما به جاهای مختلفی خدمات ارائه می دهیم. به فرودگاه ها، ایرانسل، ۷۲۴ و . خدمات می دهیم. همچنین ما در حال ساخت سیستمی هستیم تا در سوانح طبیعی با تحلیل تصاویر هوایی و نظرات مردم در شبکه های اجتماعی، به امدادرسانی کمک کنیم.
محسن شجاعی:
ما سعی داریم با پیاده سازی هوش مصنوعی بر روی سرویس اصلی، مشتریان بیش تر و حرفه ای تری جذب کنیم. برای مثال مارکترها در کمپین های خود از A/B Testing استفاده می کنند. ما با استفاده از هوش مصنوعی، قبل از انجام اجرای کمپین، CTR را تخمین می زنیم و از این طریق نیاز به انجام تست های مختلف را از بین می بریم. همچنین، مارکترها می توانند با استفاده از سیستم ما، به شکل شخصی سازی شده برای افراد کمپین اجرا کنند. کار دیگری که ما انجام می دهیم، پیش بینی نیتی کاربران است.
هادی راسخ:
هدف ما از ابتدا استفاده از هوش مصنوعی نبود. از جایی تصمیم گرفتیم هوش مصنوعی را به کار بگیریم تا تجربه ی بهتری برای مخاطبان خلق کنیم.
محمود کریمیان:
وقتی دیدئو را شروع کردیم، در مورد حجم داده ها دیدی نداشتیم. ابتدا تصمیم گرفتیم ویدیوها را به صورت Bulk وارد سیستم کنیم. اما بعد از مدتی دیدیم، برای وارد کردن محتواهای خوب به پلتفرم، وقت و نیروی زیادی نیاز داریم. ما به سمت فرایند بلک لیستی رفتیم که می تواند تشخیص دهد یک محتوا مناسب است یا نه. این فرایند با استفاده از یک درخت دانش (knowledge graph) انجام می شود. دیدئو یک موتور پیشنهاددهنده نیز دارد که محتوای ویدیویی مورد علاقه کاربر را به وی نشان می دهد.
چالش های استارت آپ ها و سرمایه گذاران هوش مصنوعی و یادگیری ماشین در ایران
محمد مدیر عامل و عضو هیات مدیره شرکتاسمارت آپونچرز سال هاست که به صورت شخصی در بازارهای مالی (عمدتا سرمایه گذاری در استارتاپ ها ) مشغول سرمایه گذاری میباشد وی در مصاحبه ای به بخشی از سوالات در خصوص سرمایه گزاری در حوزه هوش مصنوعی ویادگیری ماشین در ایرانپاسخ داده که مهمترین آن ها را میخوانیم :
از علل توجه خودتان به حوزه هوش مصنوعیبگویید.
هوش مصنوعی یکی از حوزه های ماست. دلیل این انتخاب، دید بلند مدتی است که داریم. هوش منصوعی در ایران ممکن است مقداری با مانیتایز شدن و کسب درآمد کردن و استفاده کاربردی و روزمره فاصله داشته باشد. اما حس می کنم در آینده جهان و آینده اقتصاد نقش جدی و پررنگی دارد. بنابراین ما نیاز داریم که آن را یاد بگیریم. یادگرفتن هوش مصنوعی تنها با خواندن کتاب و مقاله محقق نمی شود. بلکه یک سرمایه گذار باید در این حوزه سرمایه گذاری کند تا بتواند با مشکلات و دردسرهایش آشنا بشود.
ما با این دید، دو استارتاپ سرمایه گذاری کردیم؛ این فکت و دیالوگ که در زمینه هوش مصنوعی فعال هستن. اگر به سخنرانی هایی که در مورد نوآوری وجود دارد نگاه کنید متوجه می شوید که هوش مصنوعی وجه مشترک تمام صحبت های آینده پژوهان است. مثلاً بن هاروویتز با مقایسه نوآوری ۲۰ سال آینده با ۲۰ سال گذشته می گفت تمرکز و نقاط کانونی ما از گذشته تا امروز چگونه و چقدر تغییر کرده است؟ علی رغم تفاوت هایی که گذشته و آینده داشته و دارد تقریباً در همه آنها هوش مصنوعی و یادگیری ماشین قسمت جدی نوآوری در آینده است.
آیا نسبت علاقه مندی شما به این استارتاپ ها متفاوت است ؟ ارجحیت شما برای سرمایه گذاری به سمت هوش منصوعی است یا استارتاپ های خدماتی تر؟
می شود گفت هرکدام ریسک پروفایل متفاوتی دارند. یعنی بعضی از این استارتاپ ها نوع ریسک ها و بازگشت سرمایه شان متفاوت است. بعضی از این استارتاپ ها ریسک بسیار کمی دارند و به همان نسبت در آینده هم بازگشت سرمایه کمتری احتمالاً داشته باشند. بعضی از آنها ریسک بالقوه زیادی دارند و فاصله شان با کسب درآمد کردن ممکن است بیشتر باشد مانند هوش مصنوعی اما ما حس می کنیم که در آینده می توانند نقش جدی در سبد ما داشته باشد. به بیان دیگر؛ باید نسبت به بعضی از سرمایه گذاری ها دید بلند مدت تری داشته باشیم، مثل هوش مصنوعی اما به بعضی از آنها با اهدف کوتاه مدت تر و میان مدت تر پرداختیم.
آیا نکات تئوری در عمل هم درحال وقوع است؟ چون اینطور به نظر می رسد که بعضی استارت آپ ها ایده آل سرمایه گذاری هستند اما در عمل چنین اتفاق هایی رخ نمی دهد.
بله واقعیت دارد؛ مثلاً یکی از استارتاپ های ما به نام <<گهواره>> که به مادران از پیش از بارداری تا ۶ سالگی فرزند محتوا می دهد، در این حوزه از هوش مصنوعی استفاده می شود در تشخیص اینکه چه محتواهایی به درد چه افرادی می خورد. بنابراین اگر در حوزه سلامت وارد شده باشیم هوش مصنوعی به کار ما می آید. همینطور استارتاپ <<کرفس>> که در زمینه رژیم غذایی فعالیت می کند با بیگ دیتاها روبرو است و بنابراین عرصه مستقیم فعالیت هوش مصنوعی برای تشخیص الگوها و الگوریتم ها است.
ازسختی ها و چالش های کارسرمایه گذاران و استارتاپ های حوزه هوش مصنوعی در ایران ؟
من جواب این سؤال را به دو قسمت تقسیم می کنم؛ از دید سرمایه گذار و از دید استارتاپ. از دید سرمایه گذار چیزی که ماجرا را سخت می کند دوره نگهداری طولانی (HPR) است یعنی اینکه چقدر باید در یک سرمایه گذاری بمانی تا به سود برسی در صنعت سرمایه گذاری این عدد بالاست یعنی عرف دنیا به ۵ تا ۷ سال می رسد؛
یعنی ۷ سال باید در استارتاپ بمانی تا با سود خارج شوی. اما سرمایه گذارهای ما عادت به سودهای کوتاه مدت دارند یعنی به دلیل واقعیت های اقتصادی کشورمان بسیاری از سرمایه گذارانمان دلال مسلک هستند تا حداکثر در سال آینده با سود خوبی خارج شوند. در حالی که این رویکرد برای فضای استارتاپی ممکن نیست.
سختی و مشکل استارتاپ ها این است که بسیاری از آنها بر اساس علاقه شان محصول ساخته اند نه نیاز بازار. ابتدا باید مشتری را پیدا کرد و بعد برای مشکل اون راهکار ارائه داد. به نظر من بیش از آنکه این مشکل، فنی باشد به نیازسنجی و شناخت بازار مربوط است. یعنی خیلی از استارتاپ ها جاهای غلطی را انتخاب می کنند.
سایت شما خیلی خوب هستش
امیدوارم موفق باشید