عجیبترین تکنولوژیهای آینده از ربات زنده تا اینترنت کوانتومی
عجیبترین تکنولوژیهای آینده از ربات زنده تا اینترنت کوانتومی
انسان توانسته است با خلاقیت، زندگی را بسیار هیجانانگیز کند. در این مقاله با برخی از عجیبترین تکنولوژیهای آینده آشنا میشویم که زندگی را دگرگون خواهند کرد.
قبل از صحبت دربارهی عجیبترین تکنولوژیهای آینده، بیایید مدتی به گذشته برگردیم. تصور کنید اوایل یا اواخر دههی ۷۰ است، شما هشت ساله هستید و هیجانزده و مشتاق پای تلویزیون نشستهاید تا کارتون و سریال علمیتخیلی و پر از ماجراجویی محبوب خود را (مثلا کارآگاه گجت!) تماشا کنید.
شاید چیزی که هنگام تماشای فیلمهای علمیتخیلی و آیندهنگر انسان را به هیجان میآورد، امید به دیدن و تجربهی چنین تکنولوژیهایی در آیندهی نزدیک است. خبر خوب اینکه آیندهای که آن روزها منتظرش بودید، همین حالا است و ساعت هوشمند پنی، کاراکتر موطلایی کارتون کارآگاه گجت که آن زمان در نگاه کودکانهی ما تکنولوژی تخیلی و بسیار پیشرفتهای به نظر میرسید، حالا بهوفور در بازار موجود است.
از آن روزها دنیا تغییرات بزرگ و شگفتانگیزی به خود دیده است؛ مثلا همین کامپیوتر. اولین کامپیوتر تمام الکترونیکی تاریخ یعنی انیاک (ENIAC) که در سال ۱۹۴۶ ساخته شد، حدودا ۱۶۷ متر مربع بود و ۱۵۰ تن وزن داشت. حالا بیش از ۵۰ درصد خانهها در دنیا به کامپیوترهای کوچک و کموزن دسترسی دارند و کوچکترین کامپیوتر ساختهشده، یعنی میشیگان میکرو موت، تنها یک میلیمتر مکعب است.
آیندهی دوران کودکی ما همین حالا است
از طرفی هوش مصنوعی راه خود را به خانههای ما باز کرده و تصمیمات روزانهی ما و همچنین ابزارهایی که انجام این تصمیمات را تسهیل میکنند، تحت تأثیر قرار داده است. چاپ سهبعدی، اتومبیل خودران، دستگاههای هوشمند، انرژی تجدیدپذیر، بیومیمتیک (زیست تقلید)، اینترنت اشیا، واقعیت مجازی و جهانگردی فضایی به مقولههایی کاملا عادی و متداول تبدیل شدهاند یا در آیندهی نزدیک خواهند شد.
آیندهی دوران کودکی ما همین حالا است؛ تمام این تکنولوژیها، چه خوب چه بد، سبک زندگی ما را تغییر دادهاند و روند پیشرفت آنها به احتمال زیاد به این زودی متوقف نخواهد شد.
هیچ بعید نیست بسیاری از مفاهیم تکنولوژی که این روزها در فیلمها، سریالها و بازیهای ویدئویی میبینیم، در آینده به واقعیت تبدیل شود و تمام جنبههای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی زندگی و سلامت انسان را دگرگون کند.
در این مقاله به چند نمونه از ایدهها، مفاهیم و اختراعاتی نگاه خواهیم کرد که شاید امروز جزو عجیبترین تکنولوژیهای آینده به نظر رسند؛ اما زمانی که به واقعیت تبدیل شوند، دنیا و جایگاه ما در آن را چنان تغییر خواهند داد که تصور برگشت به زندگی قبل از آن بسیار دشوار یا غیر ممکن خواهد شد.
رباتهای زنده برای نجات بیماران و اقیانوسها
یکی از عجیبترین تکنولوژیهای آینده، ساخت و استفادهی رایج از «رباتهای زنده» برای مقاصد پزشکی و زیستمحیطی است. اوایل سال ۲۰۲۰، محققان دانشگاه تافتس ماساچوست به کمک ابَرکامپیوتری موفق به طراحی اولین رباتهای زندهی دنیا شدند. زیستشناسان حاضر در این تیم با استفاده از سلولهای بنیادی قورباغه، موجود زندهی کاملا جدیدی خلق کردند و نام آن را «زنوبات» (xenobot) گذاشتند.
این موجودات زندهی قابل برنامهریزی با عرض کمتر از یک میلیمتر، توانایی راه رفتن یا شنا کردن به سمت هدف و برداشتن محموله و حمل آن را دارند. زنوباتها خودترمیمشونده هستند، برای هفتهها بدون غذا زنده میمانند، بهصورت گروهی کار میکنند و میتوانند یکدیگر را مداوا کنند.
کاربرد زنوباتها در آینده متداولتر خواهد شد و میتوان از آنها در تحویل دارو در نقطهی مشخصی در بدن بیمار یا جمعآوری پلاستیک از دریاها و اقیانوسها استفاده کرد.
استفادهی گستردهتر و ارزانتر از چاپ سهبعدی
منوی سوشی استارتاپ ژاپنی Singularit، پرینت شده با چاپ سهبعدی
آن طور که از آیندهی تکنولوژی پیدا است، چاپ سهبعدی همه چیز را دگرگون خواهد کرد.در حال حاضر چاپ سهبعدی یا تولید افزودنی (Additive manufacturing) این امکان را برای طراحان، مهندسان، کارخانهها و استارتاپها فراهم کرده است تا بهسرعت و با صرف هزینهی بسیار پایینتر، نمونهی اولیهای از محصول مدنظر یا حتی قطعات مورد نیاز خود را تولید کنند. و این تازه شروع راه است. چاپ سهبعدی در حال حاضر ساختمانسازی، طراحی خودرو و محصولات را متحول کرده است؛ اما کاربردهای آن در آینده میتواند بسیار گستردهتر از این موارد باشد.
چاپ سهبعدی میتواند در ساخت موشک فضاپیما به کار رود
برخی مؤسسات خصوصی و دانشگاهها توانستهاند به کمک سلولهای بنیادی انسان و چاپ سهبعدی، اندامهای درونی بدن از جمله قلب تولید کنند که میتوانند برای پیوند عضو به کار بروند. در آینده میتوان غذا و ویتامینهای مورد نیاز را مناسب با نیازهای بیولوژیکی و سلامتی با چاپ سهبعدی تهیه کرد. تولید افزودنی حتی میتواند در ساخت موشکهایی که انسان را به مریخ میفرستد، نقش داشته باشد.
با افت شدید هزینههای چاپ سهبعدی میتوان انتظار داشت نمونههای آن همه جا باشد؛ اما فعلا چنین ابزاری بسیار پرهزینه است و برای شرکتهای تولیدی بزرگ به اندازهی کافی پیشرفته و سریع نیست. تا چند دههی دیگر این روند ممکن است تغییر کند؛ محققان در روشی جدید و به کمک لیزر توانستند چاپ سهبعدی سازههای باکیفیتی با ابعاد بسیار ریز (در مقیاس نانو) و با سرعتی بسیار بالاتر (هزار بار سریعتر) را ممکن کنند. پیشرفت چاپ سهبعدی در مسیر درستی قرار گرفته است و در آینده باید منتظر اتفاقهای هیجانانگیزتری در این زمینه بود.
فناوری چاپ چهاربعدی
در بین عجیبترین تکنولوژیهای آینده، چاپ چهاربعدی شاید اسم گمراهکنندهای داشته باشد. منظور از چاپ چهاربعدی این نیست که بشر قادر خواهد بود در تولید محصولات، بعد فضایی اضافهای ایجاد یا به آن دسترسی پیدا کند؛ بلکه منظور این است محصولی که با چاپ چهاربعدی تولید شده، در واقع شیئی سهبعدی است که در معرض محرکهای خاصی (مثلا آب، گرما، تکان،…) میتواند خواص خود را تغییر بدهد.
کاربردهای چاپ چهاربعدی هنوز بهطور کامل مشخص نشده است؛ اما در حال حاضر صنایعی که میتوانند از این تکنولوژی بهره ببرند شامل سلامت و درمان (قرصهایی که تنها در دمای خاصی در بدن فعال میشوند)، مد و پوشاک (لباسهایی که در دمای پایین تنگتر میشوند یا کفشی که موقع دویدن تغییر فرم میدهد) و اسباب و وسایل خانه (تختهی مسطحی که در مجاورت آب یا نور به شکل صندلی در میآید) میشود.
گوشت آزمایشگاهی
فیلمهای علمیتخیلی یا دیستوپیایی برای حل مشکل غذا برای جمعیت افسارگسیختهی زمین در آینده، سراغ انواع حشرات یا نوترابارها میروند؛ اما گزینهی اشتهاآورتری نیز وجود دارد که در آزمایشگاه تولید میشود.
افرادی که گوشت آزمایشگاهی را امتحان کردهاند، میگویند شکل، بو و طعم آن کاملا شبیه گوشت طبیعی است. تنها چیزی که در مورد آن تغییر کرده این است که سالمتر است، از آنتیبیوتیک و هورمونهای رشد خبری نیست، گاز گلخانهای تولید نمیکند و هیچ حیوانی آسیب نمیبیند.
استارتاپهای فناوری هماکنون در حال کار روی تولید گوشتی هستند تا حتی مثل نمونهی طبیعی، خون داشته باشد. افرادی مانند یوکی هانیو در شرکت ژاپنی Integriculture با استفاده از سلولهای کبد مرغ، غذای تجملی جگر چرب (foie gras) تولید کردهاند. علاوه بر این، شرکت آمریکایی Memphis Meats که برای تهیهی غذای ۱۰ میلیارد نفر تا سال ۲۰۵۰ هدفگذاری کرده است، توانسته در آزمایشگاه کوفتهریزهی گوشت گاو و مرغ سوخاری تولید کند. اگر به غذاهای دریایی علاقهمند هستید، شرکت آمریکایی Finless Foods در حال تولید آزمایشگاهی سوشی با ماهی تن بسیار گرانقیمت و درحال انقراض بالهآبی است.
شکل، بو و طعم گوشت آزمایشگاهی کاملا شبیه گوشت طبیعی است
تولید گوشت آزمایشگاهی جزو آن دسته از عجیبترین تکنولوژیهای آینده است که میتواند در کاهش تولید گازهای گلخانهای، صید بیرویه ماهی و آزادسازی زمینهای مورد نیاز برای پرورش دام کمک زیادی به نسل بشر کند. با این روش دیگر نیازی به پرورش و سلاخی حیوانات نیست و هر نوع گوشت مورد نیاز، در آزمایشگاه قابل تولید است.
تا سال ۲۰۳۰، قرار است ده درصد گوشت مصرفی در جهان دیگر از حیوانات تهیه نشود. این تکنولوژی تولید آزمایشگاهی گوشت در حال حاضر وجود دارد و شرکتهای مختلف توانستهاند بهطور موفقیتآمیز از آن استفاده کنند. تنها دستاورد مورد نیاز، افزایش تعداد این شرکتها و استقبال گستردهی مردم از مصرف گوشت آزمایشگاهی است.
سفر به ستارگان با تکنولوژی وارپ درایو
یکی دیگر از عجیبترین تکنولوژیهای آینده، تکنولوژی وارپ درایو (warp drive) است که به خاطر حضور در فیلمهای پرطرفداری همچون پیشتازان فضا برای عدهی بسیاری به مفهومی علمیتخیلی تبدیل شده است؛ اما این تکنولوژی از لحاظ تئوری ممکن است و ناسا چندین سال در مورد آن تحقیق میکند.
در سال ۱۹۹۴، فیزیکدان مکزیکی میگل آلوبیره دستگاهی را توصیف کرد که با استفاده از واکنش ماده و پادماده و انقباض فضای جلوی فضاپیما و انبساط فضای پشت آن، سفر مافوق نور را ممکن میکرد. فضاپیمایی که مجهز به سیستم پیشرانشی «وارپ درایو» باشد، میتواند فضا و زمان را دور خود «وارپ» کند و فضاپیما را در کوتاهترین زمان به مقصد برساند. چنین سیستمی در حد فرضیه است؛ اما شاید در آینده به واقعیت تبدیل شود.
بتن «زنده» با قابلیت خودترمیمی و پاکسازی محیط
سازهی بتنی و شیشهای در ایتالیا که مهدود موجود در هوا را به خود جذب میکند
در فهرست عجیبترین تکنولوژیهای آینده، «بتن زنده» جایگاه ویژهای دارد. محققان دانشگاه کلرادو بولدر آمریکا با ترکیب بهظاهر سادهی شن، ژل و باکتری به محصولی دست یافتند که نام آن را بتن زنده گذاشتهاند. این تیم تحقیقاتی اختراع خود را در مقالهای اینچنین توصیف کردند: «مصالح ساختمانی زندهی مهندسیشده، فناوری پلتفرمی را نشان میدهد که به کمک آن میتوان از زیستشناسی برای اضافه کردن چندین ویژگی و عملکرد به مواد زیربنایی استفاده کرد.»
این بتن زنده قادر است ترکهای خود را ترمیم کند، سموم خطرناک را از بین ببرد و به خواست کاربر، شروع به درخشش کند. چنین موادی در ساخت شهرها و خانههای بهتر و کارآمدتر در آینده کمک زیادی خواهند کرد.
دوقلوی دیجیتال
دوقلوی دیجیتال (Digital twins) یا همزاد دیجیتال، با تلفیق هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و تجزیه و تحلیل نرمافزاری، نسخهای دیجیتال از ویژگیها و خواص فیزیکی اشیا ایجاد میکند که با تغییر همتای فیزیکی آن، بهروز میشود و تغییر میکند.
دوقلوهای دیجیتال به لطف حسگرهای اینترنت اشیا، از دنیای فیزیکی داده جمع آوری میکنند و آن را برای بازسازی به ماشین میفرستند؛ بدین ترتیب، در طول چرخهی زندگی دستگاهها، اطلاعات مختلفی تهیه میکند و حتی میتواند هنگام آزمایش قابلیتهای جدید محصول فیزیکی، مفید واقع شود.
دوقلوی دیجیتال انسان ممکن است مخفیانه بر تصمیمات آیندهی او تأثیر بگذارد
طبق پیشبینیها، تا سال ۲۰۲۱ حدود ۳۵ میلیارد دستگاه متصل در دنیا وجود خواهد داشت و دوقلوی های دیجیتال در آیندهی نزدیک برای این دستگاهها ایجاد خواهند شد تا میلیاردها دلار در تعمیر و نگهداری آنها صرفهجویی شود.
این تکنولوژی در حال حاضر وجود دارد؛ اما تا سال ۲۰۵۰ ممکن است به جای استفادهی محدود به دستگاهها، برای شهرها و حتی انسانهای متصل به کار برود و بدین ترتیب، به یکی از عجیبترین تکنولوژیهای آینده تبدیل شود. نسخهی دیجیتال انسانها تمام فعالیتها، رفتارها و حرکات آنها را ثبت میکند و حتی ممکن است بهطور زیرکانه و مخفیانهای بر تصمیمات آیندهی آنها تأثیر بگذارد.
کنترل دستگاههای الکترونیکی با فرمان مغز
یکی از عجیبترین تکنولوژیهای آینده به شما این امکان را میدهد تا دستگاههای الکترونیکی اطراف خود را تنها با فرمان مغز کنترل کنید. شرکت نیورالینک (Neuralink) دقیقا برای همین منظور در سال ۲۰۱۶ توسط ایلان ماسک تأسیس شد و از آن زمان در حال انجام آزمایشهای مختلف روی موشهای آزمایشگاهی است تا بتواند سرانجام آن را روی مغز انسان پیادهسازی کند.
در این پروژه، تراشهی ارتباط مغز طی فرایندی ساده و بدون درد (بهگفتهی تیم تحقیقاتی)، در مغز انسان کاشته میشود و با ترجمهی افکار و فرمانهای مغز، به فرد این امکان را میدهد که تنها با فکر کردن، دستگاههای الکترونیکی خانه را کنترل کند.
نیورالینک برنامههای بلندپروازانهی دیگری همچون درمان نابینایی، ناشنوایی، بازگشت حافظه، تشخیص سلولهای سرطانی و جلوگیری از سکته در سر دارد. در نهایت این پروژه تلاش خواهد کرد بین انسانها و هوش مصنوعی همزیستی ایجاد شود.
خودروهای خود تعمیرشونده
هزینههای تعمیر خودرو، بهخصوص خودروهای پیشرفته واقعا سرسامآور است؛ برای همین، ایدهی اتومبیلهایی که میتوانند خود را تعمیر کنند، به جز اینکه یکی از عجیبترین تکنولوژیهای آینده محسوب میشود، شاید یکی از بهترینهای دنیای تکنولوژی باشد.
در سال ۲۰۱۷، لامبورگینی و امآیتی با همکاری یکدیگر از پروژهی مفهومی ابرخودروی بینظیری موسوم به «ترزو میلنیو» (Terzo Millennio) رونمایی کردند که میتواند خود را تعمیر کند و حتی عجیبتر از آن، کل پیکرهی خودرو برای ذخیرهی انرژی استفاده میشود. درست مانند واکنش بدن انسان به آسیب و صدمه، بدنهی خودرو درصورت بروز خراشهای کوچک وارد حالت خودتعمیری میشود و از گسترش این خراشها و آسیب جدی به خودرو جلوگیری میکند.
درحال حاضر جوانب بسیاری از این پروژه در حد فرضیه است؛ اما تحقیقات حاضر در مورد پلیمرهای خودترمیمشونده ممکن است روزی تولید چنین خودروهایی را به واقعیت تبدیل کند.
خودروهای پرنده
طرح مفهومی خودروی پرندهی شرکت خودروسازی بریتانیایی استون مارتین
در دنیای سایبرپانکی فیلم و بازی، ماشینهای پرنده همیشه حضور فعالی داشتهاند و حالا به نظر میرسد تا چند سال آینده، در دنیای واقعی نیز شاهد تردد آنها باشیم. برای مثال گروه خودروسازی هیوندای و شرکت خدمات تاکسی آنلاین اوبر، قرار است در سال ۲۰۲۳ و در پروژهای موسوم به Uber Elevate، نوعی تاکسی هوایی عمومی به بازار عرضه کنند که مسافران را بین مقاصدی در دالاس، لسآنجلس و ملبورن جابهجا خواهد کرد. این تاکسیهای پرنده تا ۱۰۰ کیلومتر برد دارند و در عرض ۵-۷ دقیقه شارژ میشوند. شرکتهایی چون گوگل و تویوتا نیز در حال کار روی خودروهای کوچک پرنده هستند.
در حال حاضر ۱۴ مدل از این ماشینهای پرنده در شرکتهای خودروسازی مختلفی از جمله پورشه و رولز رویس در دست توسعه است.
اینترنت کوانتومی هکناپذیر
۵۰ سال است دانشمندان از ظهور کامپیوتر کوانتومی صحبت میکنند و در حال حاضر شرکتهایی از جمله گوگل (بنا به ادعای شرکت) موفق به دستیابی به برتری کوانتومی شدهاند؛ اما مشکلات امنیتی بسیاری که در بستر اینترنت کوانتومی ایجاد میشود، حضور پررنگتر آن را به تعویق انداخته است.
در کامپیوتر کوانتومی، کیوبیت جایگزین بیت میشود و در اثر برهمنهی کوانتومی، میتواند همزمان مقادیر صفر و یک را به خود اختصاص بدهد. این نوع کامپیوتر علاوه بر اینکه میتواند سرعت محاسبات ریاضی را به طرز چشمگیری افزایش بدهد، قادر است بهسادگی و بهسرعت رمز عبور بلاکچینهای رمزنگاریشده را پیدا کند؛ چرا که با این کامپیوتر، امتحان کردن تمام جایگشتهای ممکن از متن و عدد در کوتاهترین زمان برای پیدا کردن رمز عبور ممکن میشود.
در آینده هک اینترنت کوانتومی غیر ممکن خواهد شد
برای حل این مشکل، محققان دانشگاه دلفت در هلند در حال کار روی زیرساخت اینترنت کوانتومی هستند که در آن ارتباطات بهصورت کیوبیت رمزنگاری، با فوتون (نور) درهمتنیده و سپس از میان فیبرهای نوری ردوبدل میشود. در این حالت رمزگشایی این کیوبیت ها بدون مختل کردن کل شبکه ممکن نیست؛ به این معنی که اگر کسی تلاش کند شبکهی ارتباطی را هک یا استراق سمع کند، ارتباطات مختل و نامفهوم میشود. در واقع مشاهدهی دادهی کوانتومی باعث تغییر آن میشود.
محققان دانشگاه هاروارد و امآیتی با همکاری یکدیگر به راهی برای حفظ اطلاعات کوانتومی و در فواصل طولانی دست پیدا کردهاند و به این ترتیب گام بلندی به سمت توسعهی شبکههای کوانتومی با فاصلهی بسیار از یکدیگر و عملی کردن اینترنت کوانتومی برداشتهاند. بدون شک، اینترنت کوانتومی امن و هکناپذیر در چند سال آینده به تمام دغدغههای امنیتی و حریم شخصی کاربران اینترنت پایان خواهد داد.
ارز دیجیتال جدید برای آموزش آنلاین
احتمالا در چند سال آینده شاهد ظهور ارز دیجیتال جدیدی شبیه بیتکوین باشیم که تنها در زمینهی آموزش آنلاین کاربرد دارد. اسم این ارز دیجیتال که در فهرست عجیبترین تکنولوژیهای آینده قرار داد، «اجوبلاک» (Edublock) است و قرار است تا سال ۲۰۲۶، سهم بزرگی از بازار کارشناسان و فراگیران را به دست آورد و مهارت و دانش را با پول معاوضه کند.
هر اجوبلاک معادل یک ساعت یادگیری و قیمت هر بلاک آن متفاوت است. مثلا اگر در یوتیوب ویدئویی سه دقیقهای از آموزش گیتار تماشا کنید یا در درسافزار باز امآیتی (MIT OpenCourseWare) ارائهای یک ساعته ببینید، به اندازهی وقتی که برای تماشای این ویدئوهای آموزشی گذاشتهاید، مقادیر مشخصی اجوبلاک دریافت میکنید.
طبق گفتهی مایک فرائنفلدر از «مؤسسهای برای آینده» که دربارهی آیندهی تکنولوژی تحقیق میکند و مدیریت این پروژه را بر عهده دارد، این دروس در پایگاه دادهی تغییرناپذیری ثبت خواهند شد و دیگران به آنچه شما در اینترنت آموختهاید، دسترسی خواهند داشت. ارزی که ازطریق تماشای ویدئوهای آموزشی به دست میآورید، میتوانید برای تماشای ویدئوهای دیگر خرج کنید.
انگشتر میکروبی برای حفظ سلامتی
یکی از عجیبترین تکنولوژیهای آینده، حلقهی انگشتری حاوی میکروبیوم دستگاه گوارش صاحب آن است و وقتی فرد در محیطی قرار میگیرد که ممکن است تأثیر منفی روی این باکتری داشته باشد، رنگ حلقه تغییر میکند؛ بدین ترتیب، فرد مطلع میشود که باید از آن محیط دور شود یا سریع دستهایش را بشوید.
به گفتهی دانشمندان، تعداد باکتریهای بدن انسان که به مجموع آنها میکروبیوم میگویند، بیشتر از سلولهای آن است و شبکهی عصبی این میکروبیوم مانند مغز دوم انسان عمل میکند. این شبکهی عصبی مثل مغز در حل مسائل ریاضی و بحثهای فلسفی نقش ایفا نمیکند؛ اما در تماس مستقیم با مغز و در سلامت و حفظ سیستم ایمنی بدن بسیار مؤثر است.
در حال حاضر انگشترهایی در بازار وجود دارد که ادعا میشود سنگ سازندهی آنها هنگام تغییر حالت درونی فرد، تغییر رنگ میدهد؛ صحت این ادعا البته تأیید نشده است. اما پروژهی انگشتر میکروبی و قابلیت تغییر رنگ آن در مجاورت با شرایطی که برای این میکروبیوم و بدن انسان مضر است، میتواند در آینده در حفظ سلامتی انسان نقش داشته باشد.
مزارع هوشمند شناور
جهان به غذای بیشتری نیاز دارد؛ این مسئله نه شوخیبردار است و نه میشود از آن فرار کرد. طبق اعلام سازمان ملل، تا سال ۲۰۵۰ دو میلیارد نفر به جمعیت کرهی زمین اضافه میشود و تقاضا برای مواد غذایی تا ۷۰ درصد افزایش مییابد. تولید گوشت آزمایشگاهی نیاز این جمعیت گرسنه را به گوشت تأمین میکند؛ اما افزایش جمعیت و گسترش شهرسازی، جایی برای کشاورزی باقی نخواهد گذاشت.
برای حل این مشکل، معماران و طراحان، پروژهی کشاورزی هوشمند را پیشنهاد دادهاند که قرار است در آینده در سراسر افق شهرها و روی رودخانهها و اقیانوسها بهطور شناور گسترده شود.
طبق گفتهی خاویر پونس، مدیر این پروژه، سازهای سه طبقه به ارتفاع ۲۴ متر مجهز به پنلهای خورشیدی در بالای سازه برای تأمین انرژی، قادر است انواع و اقسام گیاهان را در مساحت ۱۲ هکتار، بدون استفاده از خاک و تنها به کمک مواد مغذی معلق در مایع، تولید کند.
از لایههای زیرین این سازهها میتوان حتی بهعنوان مزارع پرورش ماهی استفاده کرد. تنها یک واحد از این سازه به ابعاد ۳۵۰ در ۲۰۰ متر میتواند بهطور تخمینی ۸٫۱ تن سبزی و ۱٫۷ تن ماهی در سال تولید کند.
اینترنت پرسرعت Li-Fi
در چند سال اخیر پروژههای مختلفی به استفاده از لایفای (Li-Fi) روی آوردهاند و آزمایشها و تحقیقات بسیاری برای بهینهسازی این فناوری صورت گرفته است.
فناوری Li-Fi (مخفف Light Fidelity به معنی هماندهی با نور) برخلاف وایفای که مبتنی بر امواج رادیویی است، مبتنی بر نور است و به همین دلیل سرعت تبادل داده از این طریق بسیار بیشتر از وایفای است. طبق برخی ادعاها، سرعت ارتباط Li-Fi صد برابر بیشتر از وایفای خواهد بود و از لحاظ تئوری میتواند به صد گیگابیت بر ثانیه برسد.
از دیگر مزیتهای ارتباط Li-Fi نسبت به وایفای، پهنای باند گستردهتر آن است؛ چرا که طیف نور مرئی حدودا ۱۰هزار برابر بزرگتر از طیف رادیویی است و بدین ترتیب با مشکل شلوغی شبکه یا اشباع طول موج روبهرو نمیشود.
Li-Fi انعطافپذیری بیشتری دارد و میتواند بهعنوان راهکار ارتباطی جایگزین در موقعیتهایی استفاده شود که وایفای در دسترس یا مجاز نیست. بااینحال، چون نور از دیوار و موانع عبور نمیکند، نمیتوان از Li-Fi برای پوشش کل ساختمان استفاده کرد. Li-Fi همچنین برد کمتری نسبت به وایفای دارد. در نتیجه این فناوری نمیتواند بهطور کامل جایگزین وایفای شود؛ اما تا سال ۲۰۲۲ استفاده از آن گستردهتر خواهد شد.
اگر وقت زیادی صرف بازیهای آنلاین میکنید، بدون شک استفاده از شبکهی Li-Fi تجربهی شگفتانگیزی از بازی آنلاین را به شما خواهد داد.
تتوهای هوشمند
تتوی هوشمند (یا سیستم الکترونیکی اپیدرمال) یکی دیگر از عجیبترین تکنولوژیهای آینده و در واقع نوعی مدار، برچسب رسانا یا ریزپردازنده است که میتواند روی پوست «بچسبد» و کاملا مطابق با سلیقهی کاربر طراحی شود. این تتوها بعد از قرار گرفتن روی پوست، سیگنالهایی به دستگاههای دیجیتال میفرستند و به کاربر این امکان را میدهند تا با دنیای اطراف خود تعامل کند.
تتوهای هوشمند همچنین برای مانیتور کردن علائم حیاتی یا واکنش به محرکهای خارجی از جمله دما، به کار میروند. در حال حاضر این تتوها روی پوست موقتی هستند؛ اما روی اندام مصنوعی یا لباس، ماندگاری بیشتری دارند. برخلاف سختافزارهای مشابه، قیمت بسیار پایینتری دارند.
مایکروسافت در حال آزمایش و تحقیق روی این پروژه است. محققان دانشگاه هاروارد و امآیتی نیز نوعی جوهر تتو مجهز به حسگر زیستی ابداع کردهاند که در شرایط سلامتی خاصی تغییر رنگ میدهد. برای مثال، اگر فردی دچار کمآبی شده باشد یا قند خون فرد مبتلا به دیابت بالا برود، تغییر رنگ این تتو او را از این شرایط آگاه میکند.
داروی ضد پیری
در حال حاضر چندین روش درمانی برای کاهش سرعت یا وارونهسازی فرایند پیری در مرحلهی آزمایش است. این روشها از پیری سلولهای مرتبط با سن جلوگیری میکنند و التهابی که باعث تجمع مواد سمی یا بیماریهای پسرونده، مانند آلزایمر، سرطان یا بیماریهای قلبیعروقی میشود را کاهش میدهند. درواقع قرار نیست پیری «درمان» شود، بلکه محققان بهدنبال روشهایی هستند تا عملکردهای ایمنی را در افراد مسن بهبود ببخشند.
در این رابطه تحقیقات بسیاری در حال انجام است. برای مثال، در ژوئن ۲۰۱۹، استارتاپ آمریکایی Unity Biotechnology آزمایش داروی آرتروز زانو را شروع کرد. شرکت بیو داروی Alkahest نیز با تزریق اجزای خون جوان، تلاش میکند اختلالات شناختی از جمله زوال عقل و اختلالات حافظه را کنترل کند. مدتها است محققان از راپامایسین که نوعی داروی سرکوبکننده سیستم ایمنی است، در آزمایش نوعی روش درمانی ضد پیری استفاده میکنند. این آزمایش بسیار نویدبخش است و عملکردهای ایمنی را تا ۲۰ درصد بهبود میبخشد.
داروهای اختصاصی براساس ترکیب ژنتیکی
این نوع تکنولوژی در حال حاضر وجود دارد؛ اما برای تکمیل شدن و عمومیتر شدن راه درازی در پیش دارد. داروی بیششخصیسازیشده (hyper-personalised)، دارویی ژنتیکی است که تنها برای یک بیمار خاص ساخته شده و امکان درمان بیماریهایی را دارد که زمانی غیر قابل درمان یا آنقدر نادر بودند که ارزش تحقیق برای درمان آن نداشتند.
مثلا در سال ۲۰۱۹، دختربچهای به اسم میلا مکووچ که از بیماری مغزی ژنتیکی نادر و کشندهای رنج میبرد، تحت درمانی کاملا ویژه با دارویی که مخصوص خود او ساخته شده بود، قرار گرفت. این دارو نتوانست بیماری او را بهطور کامل درمان کند؛ اما از پیشروی بیماری جلوگیری کرد و این خود موفقیت بزرگی به حساب میآید.
تولید چنین داروهای شخصیسازی شدهای با پیشرفت سریع در تعیین توالی دیانای و ویرایش ژن امکانپذیر است. هزینهی ساخت توالی کامل ژنوم انسانی از حدود ۲۰ میلیون دلار در سال ۲۰۰۶ به کمتر از ۵۰۰ دلار در سال ۲۰۲۰ رسیده است. بااینحال، ساخت دارو همچنان به منابع قابل توجه (تولید داروی میلا یک سال طول کشید) و همکاری نیروهای متخصص نیاز دارد. با پایین آمدن هزینههای این روش درمانی میتوان امیدوار بود در آینده بیماران بیشتری بتوانند از داروهای مخصوص خود استفاده کنند و روند درمان آنها تسریع شود.
استخراج از منابع فضایی
دوستداران بازی Mass Effect حتما به یاد دارند در بخشی از این بازی، برای ارتقای فضاپیمای خود باید به استخراج منابع از سیارات دیگر میرفتید. حالا در دنیای واقعی، نگاه محققان به سمت استخراج منابع از سیارکها و آوردن آنها به زمین است.
با پیشرفت تکنولوژی و اکتشافات فضایی، چنین اتفاقی میتواند یکی از عجیبترین تکنولوژیهای آینده باشد؛ اما چندان بعید نیست. بااینحال، مشکلات زیادی دارد؛ از جمله هزینههای هنگفت سفرهای فضایی، دشواری پیدا کردن سیارکی با منابع مناسب و حتی سختی فرود آمدن بر سیارکی که با سرعت ۱۸هزار کیلومتر بر ساعت در حال حرکت است. درضمن، رقابت و جنگ بین دو ملت یا شرکت را که روی یک سیارک هدفگذاری کردهاند نباید فراموش کرد. تاکنون تنها آمریکا و لوکزامبورگ در خصوص استخراج از منابع فضایی قانون وضع کردهاند و چین و روسیه هم برای انجام چنین مأموریتهایی در آینده برنامهریزی کردهاند.
بدون شک با اتمام منابع زمین و نبود امکان بازیافت، باید منتظر رقابت کشورها برای استخراج از منابع فضایی در آینده بود.
نیروگاه خورشیدی در فضا
نیروگاه خورشیدی مستقر در فضا درواقع ماهوارهای مصنوعی قرار گرفته در مدار است که به کمک مایکروویو یا قدرت لیزر، انرژی خورشیدی را جمعآوری کرده و به آنتنی بسیار بزرگ روی زمین میفرستد. از این انرژی بهجای منابع انرژی متداول و آلودهکنندهی محیط زیست استفاده خواهد شد.
مزیت قرار دادن نیروگاه خورشیدی در مدار این است که به دلیل مجاورت دائمی آن با خورشید، تحت تأثیر چرخههای شبانهروز، آبوهوا و فصول قرار نمیگیرد.
ایدهی ساخت چنین نیروگاهی در فضا از سال ۱۹۶۸ وجود داشته؛ اما تا تبدیل آن به واقعیت هنوز راه زیادی در پیش است. هزینههای ساخت این نیروگاه بسیار زیاد است و این فناوری قادر به رقابت با منابع انرژی فعلی نخواهد بود؛ مگر اینکه راهی برای کاهش هزینههای قرارگیری آن در مدار کشف شود.
تلهپورت مولکول ارگانیک پیچیده
تلهپورت یا همان ناپدید شدن از جایی و پدیدار شدن بلافاصله در جای دیگر، مدتها است در داستانها و فیلمهای علمیتخیلی وجود داشته؛ اما در دنیای واقعی صحبت از فرایندی است سادهتری از آنچه در سریال ریک و مورتی میبینیم. تلهپورت کوانتومی قادر است اطلاعات را (نه ماده) از نقطهای به نقطهی دیگر بلافاصله منتقل کند.
منظور از اطلاعات اینجا ساختار مولکولی است. اوایل دههی ۲۰۰۰، دانشمندان توانستند ذرات نور (با جرم صفر) را در فواصل کوتاهی تلهپورت کنند. آزمایشهای بعدی در مورد درهمتنیدگی کوانتومی (که در آن هر ذره همیشه از حال ذرهی متناظرش باخبر است؛ حتی با ۱۰ میلیارد کیلومتر فاصله) به تلهپورت موفقیتآمیز اولین اتم کامل از زمین به ماهواره انجامید. بعد از تلهپورت اتم نوبت به مولکول رسید و بعید نیست تا سال ۲۰۵۰ شاهد تلهپورت مولکولهای ارگانیک پیچیده همچون دیانای و پروتئینها باشیم.
عجیب ترین تکنولوژی های آینده + تصاویر
ایلنا: هر روز تکنولوژی هایی معرفی می شود که علاقه مندان به این عرصه را متعجب می کند.
به گزارش ایلنا، دنیای تکنولوژی هرازگاهی ابزارهای گوناگونی را برای کاربرانش ارائه می کند، امروز ما به دنبال انتخاب جذاب ترین تکنولوژی ها برای کاربران علاقه مند به این حوزه هستیم.
جالب ترین میز و صندلی کامپیوتر در آینده
این تصویر مربوط به یکی از جالب ترین ابزارهای تکنولوژیکی آینده است. که طراحی این ابزار فوق العاده و ساختار آیرودینامیک آن مخصوص کاربران کامپیوتر است.
لامپ خورشیدی همراه
تصویر بالا یک لامپ خورشیدی همراه است که برای مسافران و افرادی که همیشه در سفرهای صحرایی هستند ضروری به نظر می رسد. این لامپ خورشیدی می تواند به وسیله نور خورشید شارژ شده و در شب مورد استفاده قرار گیرد.
ربات فوق العاده هوشمند بوستون دینامیک بنام BigDog
این ربات قادر است با بازوی قدرتمند خود بلوک های سنگین بتونی را پرتاب نماید، این ربات با تکیه بر پاها و تنه قدرتمند خود می تواند بلوک های ۳۵ پوندی برابر با تقریبا ۱۵ کیلوگرم را در اندازه ۱۷ فوتی یعنی حدود ۵ متر پرتاب نماید. این ربات توسط Boston Dynamics طراحی و ساخته شده است که در ارتش مورد استفاده قرار میگیرد.
گوی های درخشان برای تاریکی شب
این گوی های درخشان مخصوص کسانی است که دوست دارند فضای زندگی شان را مقداری زیبا تر با تنوع رنگ مناسب تزئین کنند. نام این توپ های جالب Playaboule Lighted Glo Boules نام دارد و در فروشگاه های آنلاین آمازون هم بفروش می رسد.
تخت خواب ایستاده
آیا علاقه ای به ایستاده خوابیدن دارید؟ این تخت خواب جزء عجیب ترین و جالب ترین ابزار های تکنولوژیک است، اگر دوست دارید ایستاده بخوابید وقتی با شکم پر زمان خوابتان فرا رسیده این تخت خواب ایستاده بهترین گزینه برای خواب شما خواهد بود.
ترن های حمل و نقل فرودگاه هیترو لندن
این ترن های جالب در حقیقت اتومبیل های برقی خودکار در فرودگاه هیترو لندن هستند که برای حمل و نقل مسافران از فرودگاه تا پارکینگ فرودگاه در نظر گرفته شده است.
۱۳ تکنولوژی که آینده را متحول خواهند کرد !
نکتهای که میخواهم بگویم این است که همهٔ این خبرها و چیزهای جذابی که از آزمایشگاههای مدرن در سراسر جهان بیرون میآید برای کامل شدن و ورود به جامعه نیاز به زمان دارند. این مرحله، مرحلهٔ حباب است. حباب بعضی از آنها میترکد و موفق نمیشوند. اختراعات و پژوهشهای دیگر هم ممکن است در چندین دههٔ آینده دوباره مورد توجه قرار گیرند. پس با همهٔ این تفاسیر، ۱۰ سال آینده چه شکلی خواهد بود؟ بزرگترین اختراع بعدی چیست؟ به نظر ما، با توجه به سرعت فعلی پیشرفت تکنولوژی، حدس زدن آن اگر غیرممکن نباشد، بدون شک سخت است. با اینحال، در این مطلب شما را با تعدادی از حدسها و گمانهایمان درباره تکنولوژیهایی که در آینده به بخش مهمی از جامعه تبدیل خواهند شد، آشنا میکنیم. بعضی از آنها جدید و بعضی دیگر نمونه پیشرفتهتری از تکنولوژیهای پرطرفدار امروزی هستند ، در این مقاله سعی شده مهمترین تکنولوژی های آینده معرفی گردد :
۱۳- گجتهای پوشیدنی
لنز هوشمند گوگل که در چشم تزریق میشود!
درحالحاضر یکی از داغترین موضوعات برای آینده تکنولوژی، ادغام آن با وسایل پوشیدنی است. عینکهای دوربیندار (عینک گوگل) یا ساعتهایی که به تماسهای تلفنی شما پاسخ میدهند (ساعت اپل) از محصولاتی هستند که امروزه طرفداران زیادی دارند.
متخصصان صنعت معتقدند ما فعلاً فقط تا سطح این تکنولوژی نفوذ کردهایم. به کمک لوازم الکترونیکی انعطافپذیر، درون لباسها هم کامپیوتر تعبیه خواهد شد. اما بیشتر این گجتهای پوشیدنی وابسته به تلفنهای هوشمندند. نقطه اوج تکنولوژی پوشیدنیها زمانی خواهد بود که بتوانند آزادنه و مستقل کار کنند.
مایک بل (Mike Bell)، رییس بخش تجارت همراه اینتل (Intel) میگوید:
تازمانیکه وسایل هوشمند نتوانند به تنهایی و با اتکا به خودشان کار جذابی انجام دهند، بیش از حد پیچیده خواهند بود و نمیتوانند انتظارات را برآورده کنند. این ابزارها باید بتوانند مستقل باشند و یک کار مهم را به تنهایی انجام دهند تا توجه مردم را جلب کنند. اگر علاوه بر این، بتوانند در زمان اتصال به تلفنهای هوشمند کار دیگری هم انجام دهند، عالی میشود.
۱۲- اینترنت اشیا
اینترنت اشیا، همه دستگاهها را از یخچال گرفته تا توستر، به هم وصل میکند و ما میتوانیم آنها را کنترل کنیم.
اینترنت اشیا هم پابهپای گجتهای پوشیدنی پیش میرود. در این تکنولوژی ماشینها با هم حرف میزنند و انسانهای متصل به اینترنت بر آنها نظارت دارند، کارهایشان را تحلیل میکنند و با توجه به نتیجهٔ پردازش این ابردادهها عکسالعمل نشان میدهند. یخچال، سطلآشغال و حتی توستر کامپیوتری شده و از همه مهمتر با هم شبکه میشوند. یکی از نمونههای شناختهشده این تکنولوژی، ترموستات Nest است. این ترموستات متصل به وایفای به شما اجازه میدهد که از راه دور و به کمک تلفن همراه خود، دما را تنظیم کنید. همچنین میتواند الگوهای رفتاری شما را یاد گرفته و بر اساس آن برنامههای تنظیم دما بسازد. گوگل در سال ۲۰۱۴، Nest را به مبلغ ۳٫۲ میلیارد دلار خریداری کرد. شرکتی دیگر به نام SmartThings (اشیای باهوش)، که سامسونگ آن را آگوست امسال خرید، سنسورها و کیتهای خانه هوشمند مختلفی را ارائه میدهد که میتوانند چیزهایی مثل ورود و خروج افراد به خانه را کنترل کرده و در صورت نشت آب به شما اخطار دهد تا از این راه آرامش خاطر صاحبخانه را تأمین کند. اینترنت اشیا با میلیاردها سنسور، سیستمهای هوشمند و اپلیکیشن در آینده تکنولوژی بازاری به راه خواهد انداخت که تاکنون نمونهاش را ندیدهایم. اگر کنجکاوید میتوانید با روتر وایفای اینترنت اشیا را تجربه کنید.
۱۱- اَبَرداده و یادگیری ماشینی
با ابرداده و یادگیری ماشینی میتوان بر حجم عظیم و روزافزون دادههای ذخیرهشده کنترل داشت و از آنها استفاده کرد. آیندهٔ تکنولوژی به این موارد نیاز دارد.
«ابرداده» کلمهای است که این روزها زیاد به گوش میرسد و برای توصیف مجموعههای عظیم دادههای ساختیافته و ساختنایافته که با تکنیکهای پایگاه دادهای قدیمی نمیتوان آنها را پردازش کرد، استفاده میشود. تجزیه و تحلیل ابردادهها چیزهایی را آشکار میکند که قبلاً به دلیل هزینهٔ بالای پردازش دادهها بر ما پوشیده بودند؛ مثل نفوذ همسالان بین خریداران، که تحلیل تراکنشها و دادههای اجتماعی و جغرافیایی خریداران آن را آشکار کرد. با افزایش روزافزون دادههای ذخیرهشده بهصورت آنلاین، بهخصوص وقتی که اینترنت اشیا و گجتهای پوشیدنی نیز به نقطه اوج خود برسند، دنیا بهزودی به آستانه اضافه بودن دادهها میرسد. حرکت در میان این حجم عظیم از دادهها امری ضروری بوده و اینجاست که یادگیری ماشینی وارد میشود. یادگیری ماشینی ربطی به رباتهای خانگی ندارد. در واقع، مفهومی نزدیکتر از خانه است. برای مثال، جعبه دریافت ایمیلهای شما یک پوشه هرزنامه (Spam Folder) دارد و ایمیلهایی که بر اساس یک الگوریتم بر الگوی خاصی منطبق میشود را به این پوشه میفرستد. این الگوریتم یاد گرفته است ایمیلها را به دستههای «هرزنامه» و «غیرهرزنامه» تقسیم کند. بهطور مشابه، صفحهٔ فیسبوک شما پر است از ارسالهای دوستان صمیمیشما، چون الگوریتمی وجود دارد که تمایلات و علاقهمندیهای شما را با توجه به تعاملاتتان (مثل لایک کردن، کامنت گذاشتن، به اشتراک گذاشتن و کلیک کردن) یاد گرفته است.
در آینده تکنولوژی و جایی که ابرداده و یادگیری ماشینی به هم میرسند، یک انقلاب اطلاعاتی منتظر ایستاده است! بخش پزشکی بیشتر از همهٔ بخشهای دیگر این پتانسیل را دارد. الگوریتمهای هوشمندی که با داده کاوی (Data Mining) مجموعه دادههای بیمار، بیماریهای قبلی او و اطلاعات ژنتیکی به پزشکها کمک میکنند. ماشین میتواند در بین دادههای ثبت شده بسیار زیاد جستوجو کند و آنها را به اطلاعات پزشکی ربط دهد. برای نمونه، یک بیمار مبتلا به سرطان که برای انجام درمانش میآید را در نظر بگیرید. ماشین به دکتر اطلاع میدهد که او یک ژن یا مجموعهای از ژنهای خاص دارد و دکتر میفهمد که باید از درمان خاصی برای او استفاده کند. عالیه، نه؟
۱۰- همجوشی هستهای
همجوشی هستهای دقیقاً مقابل شکافت هستهای قرار میگیرد. در فرآیند شکافت، یک هستهٔ سنگین به دو هستهٔ کوچکتر تبدیل میشود، اما در همجوشی هستهای هستههای سبکتر با هم تلفیق میشوند تا یک هسته سنگین را به وجود آورند.
فرآیند همجوشی همان واکنشی است که انرژی خورشید را تولید میکند. در خورشید طی مجموعهای از واکنشهای هستهای، ۴ ایزوتوپ هیدروژن-۱ به یک هلیوم-۴ تبدیل شده و انرژی بسیار عظیمی را آزاد میکنند. هدف دانشمندان در ۵۰ سال گذشته این بوده که مقدار انرژی آزادشده واکنش همجوشی را کنترل کنند. اگر انرژی حاصل از یک واکنش همجوشی آرامآرام آزاد شود، میتواند برای تولید نامحدود برق مورد استفاده قرار گیرد. علاوه بر این، در این روش هیچ زبالهای تولید نمیشود که برای دفعش به مشکل بخوریم یا با آن اتمسفر را آلوده کنیم. دانشمندان برای دستیابی به رویای همجوشی هستهای باید بر سه مشکل عمده غلبه کنند: دما (برای انجام همجوشی انرژی بسیار زیادی نیاز است؛ اتمهای هلیوم باید تا ۴۰ میلیون درجه کلوین داغ شوند؛ یعنی از خورشید هم داغتر!)، زمان (هستههای باردار شده باید آنقدر کنار هم نگه داشته شوند تا واکنش شروع شود) و در آخر مهار (در این دما همه چیز در حالت گاز است و به همین دلیل مهار کردن آنها یک چالش بزرگ است).
با این که پروژههای متفاوتی در جاهای مختلف در حال اجراست، مقر اصلی همجوشی هستهای پروژه«راکتور آزمایشی حرارت هستهای بینالمللی» (International Thermonuclear Experimental Reactor) یا به اختصار ITER است. این پروژه در سال ۱۹۸۵ و زمانیکه جماهیر شوروی به ایالاتمتحده پیشنهاد داد با همکاری کشورهای مختلف کاربردهای صلحآمیز همجوشی هستهای را پیدا کنند، پایهگذاری شد. از آن زمان تاکنون، تعداد کشورهای مشارکتکننده در ITER به ۳۵ رسیده و هزینهای معادل ۵۰ میلیارد دلار برای آن تخمین زده شدهاست. سازههای کلیدی ITER هنوز در حال ساخت هستند و زمانیکه کار ساخت آنها به پایان برسد یک راکتور ۳۰ متری به وزن ۲۳ هزار تن خواهیم داشت که هستهاش از خورشید هم داغتر است. اگر این راکتور با موفقیت راهاندازی شود، ITER میتواند مشکل انرژی جهان را برای ۳۰ میلیون سال آینده حل کند و به نجات سیارهٔ زمین از فجایع محیطزیستی کمک کند.
۹- خودروهای بدون راننده
خودروهای بدون سرنشین، امنیت سفر را بیشتر کرده و تصادفات را کاهش میدهند اما همزمان لذت رانندگی را هم از ما میگیرند.
در سال ۲۰۱۲، کالیفرنیا اولین ایالتی بود که رسماً خودروهای بدون راننده را قانونی اعلام کرد. انگلستان هم قرار است امسال همین کار را بکند. سالانه حدود ۱٫۲ میلیون نفر در تصادفات اتومبیلها جان خود را از دست میدهند. آزمایشهایی که تاکنون روی این خودروها انجام شده، نشان میدهد که بسیار امن هستند و تصادفات را کاهش میدهند. در واقع، از لحاظ نظری اگر همه خودروهای یک بزرگراه بدون راننده و متصل به شبکه بودند، هیچ تصادفی نباید اتفاق بیفتد. علاوه بر این، الگوریتمها تضمین میکنند که شما در حین حرکت روانترین ترافیک را تجربه کنید، چون با عملیات ریاضی سرعت نسبی مناسب اتومبیلها برای حرکت با بیشترین سرعت را محاسبه میکنند. البته این یعنی بیشتر مردم باید رانندگی را کنار بگذارند که خیلی برای علاقهمندان به آن خوشایند نیست. حتی میتوانید بدون این که گواهینامه داشته باشید، تنهایی با ماشین به سر کار بروید. اسون بیکر (Sven Beiker)، مدیر اجرایی مرکز تحقیقات خودروی دانشگاه استنفورد میگوید: تقریباً همه شرکتهای اتومبیلسازی در حال کار روی خودروهای بدون راننده هستند. حتی در تابستان امسال شاهد اولین آزمایش شهری ماشین بدون راننده گوگل بودیم. پس در آینده تکنولوژی از این خودروها زیاد خواهیم شنید.
۸- پرینت سهبعدی
روزی خواهد رسید که ما هر چه احتیاج داشته باشیم را با پرینت سهبعدی به دست میآوریم.
یک پرینتر سهبعدی هر برش (تصویر ۲ بعدی) از شی مجازی شما را میخواند و با ترکیب هر لایه با یکدیگر، بدون این که فاصلهای بین لایهها مشخص باشد، یک شی سهبعدی را میسازد. این تکنولوژی خیلی هم جدید نیست. در واقع، بیش از دو دهه است که شرکتها و به خصوص شرکتهای اتومبیلسازی برای ساخت قالبها و نمونههای اولیه از این وسیله استفاده میکنند. اما به تازگی این تکنولوژی در دسترس عموم قرار گرفته است. درحالحاضر، میتوانید یک پرینتر سهبعدی خوب را با هزینه کمتر از ۶۰۰ دلار خریداری کرده و با آن قطعات یدکی برای دستگاههای خراب، اثر هنری یا هر چه که دوستدارید، بسازید. حتی نیازی نیست که طراحی بلد باشید.
کتابخانههای دیجیتالی قطعات ۳ بعدی به سرعت در حال رشد است و به زودی میتوانید هر آن چه را نیاز دارید پرینت کنید. این تکنولوژی هم در حال پیشرفت است. ما خانهها، اتومبیلها و گوشهایی را دیدهایم که از این راه ساختهشدهاند و این تازه اول راه است. دانشمندان معتقدند در آینده میتوانند اعضای بدن را مختص هر بیمار با پرینت سه بعدی بسازند، و هر ساله جان میلیونها انسان را نجات دهند. به تازگی هم خبر ساخت پل فلزی با استفاده از پرینت سهبعدی در آمستردام را شنیدیم.
۷- واقعیت مجازی
واقعیت مجازی امروزه بیشتر در بازیها استفاده میشوند اما در آینده تکنولوژی آنها به سوی تغییر دادن نحوه ارتباطات مردم خواهند رفت.
ریشههای واقعیت مجازی در دهههای ۱۹۵۰ یافت میشود؛ زمانی که کامپیوترها به اندازه یک خانه بودند. یک مهندس برق جوان و تکنیسین سابق رادارهای دریایی به نام داگلاس انگلبرت (Douglas Engelbart) به توانایی کامپیوترها برای تبدیل شدن به صفحه نمایش دیجیتالی پی برد و اساس واقعیت مجازی را پایهگذاری کرد. تابهامروز پیشرفت چندانی در این زمینه ندیدهایم، حداقل نه آنطور که در فیلمها دیده بودیم. اما اگر از درون عینکهای واقعیت مجازی به آینده تکنولوژی در این زمینه نگاه کنیم چه خواهیم دید؟ خب، شاید ببینیم که واقعیت مجازی از بازیهای ویدئویی فراتر رفته است. واقعیت مجازی چند نفره به دانشآموزان اجازه میدهد به سفرهای علمی در اهرام مصر بروند، یا گروهی از دوستان جدیدترین قسمت سریال «بازی تاجوتخت» (Game of Thrones) را با هم ببینند، و یا سالمندان نوههایشان که در آن سوی دنیا زندگی میکنند را از راه دور ملاقات کنند. آینده واقعیت مجازی در گوشی هوشمند شما رقم میخورد و در اصل، وظیفه واقعیت مجازی باید غنیتر کردن واقعیت به وسیله ایجاد ارتباط بینانسانها به شیوههای جدید باشد نه ساختن توهم و خیال. اگر به این سو حرکت کند واقعاً جذاب خواهد شد.
۶- ژنومیک
ژنومیک یک شاخه علمی نسبتا جدید است و آثار آن را در آیندهٔ تکنولوژی خواهیم دید.
ژنومیک شامل تجزیه و تحلیل دادهها و اطلاعات ژنتیکی بهخصوص ژنوم موجودات است. ۱۰ سال از اولین باری که ژنوم انسانی توالییابی شدهاست، میگذرد. در آن زمان هزینهٔ این کار برای هر نفر حدود ۲٫۷ میلیارد دلار بود که حالا به ۵ هزار دلار رسیده است! ریموند مک اولی (Raymond McAuley)، یکی از محققان پیشروی ژنومیک، در سخنرانی خود برای کنفرانس اقتصادی سال ۲۰۱۴ دانشگاه سینگولاریتی (Singularity University) پیشبینی کرد در سال ۲۰۲۰ توالییابی DNA با قیمت بسیار ناچیزی انجام خواهد شد. وقتی توالییابی روی جمعیت انبوه انجام شود ما به دادههای بسیار زیادی دست پیدا خواهیم کرد؛ دادههایی که فقط خدا میداند چه چیزهایی را آشکار خواهد کرد.
۵- نانوتکنولوژی
مورچهای در حال حمل میکروچیپ ۱ میلیمتر مربعی با آروارههایش. این تصویر نشاندهندهٔ کاری است که در زمینه نانوتکنولوژی انجام میگیرد.
امید زیادی به استفاده از نانوتکنولوژی در پزشکی و دندانپزشکی و بهبود چشمگیر تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماریها وجود دارد. بسیاری از دانشمندان معتقدند وسایلی که به اندازهٔ یک کنه گردوغبار کوچک میشوند، یک روز خواهند توانست معجزات پزشکی بسیار بزرگی رقم بزنند.
دونالد ایگلر (Donald Eigler) برای دستاوردهای مهمش در دستکاری دقیق ماده در سطح اتم، مشهور است. در سال ۱۹۸۹، او حروف IBM را با استفاده از ۳۵ اتم زنون (xenon) که به دقت دستکاری شده بودند، نوشت. او روزی را تصور میکند که با الهام از مکانیزم های زیستی فوقالعاده، نانوسیستم های کاربردی غیرزیستی بسازیم. او میگوید: رویای یک ویروس سازگار با محیطزیست را میبینم که میتواند یک جمعکننده ۶۴-بیتی بسازد و آن را بیرون دهد. سپس ما این ویروس را از روی قطعاتی که ساختهایم، عبور میدهیم تا جمعکنندههایی که تولید کرده در سر جایشان و روی قطعات قرار بگیرند. خب این خیلی چیز دور از دسترسی است، اما نه به اندازهٔ دیگر دستاوردهای بشر تابهامروز.
آنجلا بلکر (Angela Belcher) برای توسعهٔ مواد جدید در زمینه انرژی، الکترونیک و محیطزیست معروف است. این استاد دانشگاه MIT معتقد است مهمترین اثر نانوتکنولوژی بر آیندهٔ تکنولوژی در فرآیند تولید دیده خواهد شد؛ به خصوص ساخت مواد با روشهای جدید سنتز آنها و ساخت مواد با زبالهٔ کمتر و موادی که خودشان سر هم میشوند. او میگوید: این قضیه همین حالا هم در جریان است. مثلاً در تولید مواد خاصی مثل باتری وسایلنقلیه که بر اساس ساختار نانوی مواد و ترکیب میزان مناسبی از مواد در مقیاس نانو، ساخته میشوند. آثار این روش بر محیط زیست و کاهش استفاده از سوختهای فسیلی باورنکردنی خواهد بود. به نظر من در زمینهٔ تولید پاک شاهد پیشرفتهای بسیار زیادی در ۱۰ سال آینده خواهیم بود.
دیوید آوشالوم (David Awschalom) یک استاد فیزیک و مهندسی برق و کامپیوتر در دانشگاه کالیفرنیا و پیشگام در زمینه اسپین ترونیک نیمهرساناهاست (semiconductor spintronics). او دوستدارد در یک یا دو دههٔ آینده شاهد ظهور تکنولوژی کوانتومی باشد. او میگوید: من به ساخت سیستمهای چند منظورهای فکر میکنم که منطق، ذخیرهسازی و ارتباطات را با هم ترکیب میکنند تا اشیای کوانتومی قدرتمندی بر اساس ذرات طبیعی بسازند. این که این سیستم ریشه در یک سیستم بیولوژیکی یا شیمیایی یا سیستم حالت جامد دارد مهم نیست و در هر صورت به انقلابی در تکنولوژی، پزشکی، انرژی و دیگر زمینهها منجر خواهد شد.
۴- گرافن
ما هیچوقت دست از تعریف و تمجید از گرافن (Graphene) نمیکشیم (گرافن و ساخت جلیقهٔ ضدگلوله و سلول سوختی هیدروژنی کارآمدتر). گرافن، یکی از آلوتروپهای کربن به قطر یک اتم و با آرایش ششضلعی است. از ویژگیهای جالب توجه گرافن میتوان به اینها اشاره کرد: میتواند خودش را ترمیم کند، نازکترین ترکیب شناختهشدهاست، سبکترین ماده است (هر مترمربع از آن فقط ۰٫۷۷ میلیگرم وزن دارد)، قویترین ترکیب کشف شدهاست (۱۰۰ تا ۳۰۰ برابر از فولاد قویتر بوده و دارای سختی کششی ۱۵۰ میلیون psi است)، بهترین هدایتکنندهٔ گرما و الکتریسیته در دمای اتاق است. از این ترکیب شیمیایی میتوان در ساخت هر چیزی از هواپیما گرفته تا جلیقههای ضدگلولهای که ۱۰ برابر از فولاد مقاومترند و سلولهای سوختی استفاده کرد. حتی میتوان آن را به یک عامل ضدسرطان تبدیل کرد. قدرت ایجاد تحول آن در الکترونیک بیشتر از دیگر زمینههاست، و میتواند جایگزین سیلیکونی شود که بر اساس قانون مور (Moore’s law) حسابی فشرده شدهاست.
با وجود تمام این ویژگیهای بینظیر، گرافن حکم مادهٔ شگفتانگیز و تاثیرگذار بر آیندهٔ تکنولوژی را دارد. مرحلهٔ بعدی تولید است. بزرگترین مشکلی که دانشمندان درحالحاضر مشغول حل کردن آن هستند تولید انبوه گرافنی است که به اندازهٔ کافی برای بهکاربردن در صنعت خالص بوده و از قیمت پایینی هم برخوردار باشد. وقتی این اهداف محقق شود، عصر گرافن هم شروع خواهد شد.
۳- زندگی در مریخ
طرحی هنری از مقر آیندهٔ انسانها در مریخ. آیا آیندهٔ تکنولوژی ما را به این سیاره سرخ میرساند؟
بعد از پیادهروی تاریخی نیل آرمسترانگ (Neil Armstrong) روی کرهٔ ماه، کمتر کسی بود که رویای فتح فضا را در سر نداشته باشد. حتماً پیشبینیهای آن زمان درباره این که جهان در سال ۲۰۰۰ چه شکلی خواهد بود را شنیدهاید. خب خیلی از آنها درست از آب در نیامدند. ما روی کرهٔ ماه پایگاه نداریم، ماشینها پرواز نمیکنند و هنوز هم درمانی برای سرطان پیدا نشدهاست. با گذشت زمان از میزان علاقهٔ مردم به سفر با فضاپیماهای سرنشیندار کاسته شد و متاسفانه میتوان اثر آن را بر بودجهٔ فعلی ناسا (NASA) دید. با اینحال پیشرفتهایی در این زمینه صورت گرفته اما نه با سرعتی که مورد انتظار بود. ایستگاه فضایی بینالمللی حدود ۲ دهه است که بر روی عملیات سرنشیندار کار میکند. ۲ سال پیش بود که ناسا مریخنورد«کنجکاوی» را در مریخ فرود آورد. این مریخنورد درحالحاضر مشغول گشتوگذار در سیارهٔ سرخ و ارسال اطلاعات شگفتانگیز درباره این سیارهٔ همسایه است. اینطور که به نظر میرسد، انسان بالاخره روزی بر مریخ قدم میگذارد و زمانیکه این اتفاق بیافتد (مثل قضیه آرمسترانگ) دوباره موج تازهای از اشتیاق برای سفر به فضا در جامعه به راه میافتد. پیشبینی میشود در نهایت و در آینده تکنولوژی، یک پایگاه انسانی در مریخ ساخته خواهد شد. شاید باور نکنید اما به گفتهٔ مسئولان ناسا این هدف خیلی دور از دسترس نیست. با در نظر گرفتن همهٔ احتمالات میتوان گفت که عمر شما به محقق شدن این آرزو قد میدهد.
از آغاز سال ۲۰۱۸ موشک قدرتمند ناسا به نام SLS کارش را شروع و امکانات جدید برای سفر به فضا را امتحان خواهد کرد؛ مثل فرودآمدن فضاپیمای سرنشیندار بر روی یک سیارک در سال ۲۰۲۵. فرستادن انسانها به فضا با سفینههای اوریون (Orion) و نوعی پیشرفته از SLS، که قدرتمندترین سفینهٔ فضایی ساختهشده خواهد بود، انجام خواهد گرفت. ناسا قرار است در دهه ۲۰۳۰ فضانوردان را به مریخ بفرستد. باید صبر کرد و دید که آیا برنامهٔ ناسا برای انتقال دائمی انسان به مریخ محقق میشود یا نه.
۲- برق بیسیم
تکنولوژی برق بیسیم اولینبار نزدیک به یک قرن پیش توسط تسلا به نمایش درآمد.
تسلای بزرگ (Tesla) بیش از یک قرن پیش این تکنولوژی را در سخنرانیهای معروفش به نمایش گذاشت. این دانشمند یک لامپ را در هوا آویزان و آن را بدون هیچ سیمی روشن میکرد! تماشاگران هر بار از دیدن شاهکار او به وجد میآمدند، اما حقهای در کار نبود و فقط القای جریان عامل این پدیده بود. در اصل، تسلا کارش را با مجموعهای از سیم پیچهای بزرگ که میدان مغناطیسی تولید میکردند و باعث القای جریان در چراغ میشدند، انجام میداد. به همین سادگی! با فرا رسیدن آیندهٔ تکنولوژی، هر کجا که باشید به برق بیسیم دسترسی خواهید داشت، درست به همان راحتی که امروز به وایفای دسترسی دارید. وقتی در حال حرکتید تلفن هوشمند شما در جیبتان شارژ میشود، تلویزیونها بدون نیاز به هیچ سیمی کار میکنند و ماشینهای برقی در حالیکه در خیابان قرار دارند سوختگیری میکنند. در واقع، این تکنولوژی همین الان هم وجود دارد اما برای استفاده از آن در مقیاس بالا به زیرساختهای زیادی احتیاج داریم. دستگاههایی که از این طریق شارژ میشوند باید با ایستگاههای شارژ سازگار باشند و همین مساله به تلاش زیادی هم از طرف سازندگان شارژر و هم سازندگان دستگاههای مختلف نیاز دارد. با اینحال، داریم به بهرهبرداری از این تکنولوژی نزدیک میشویم.
در سال ۲۰۰۸، جرقه یک انفجار بزرگ در سیستم مالی جهان زده شد. فرد یا افرادی به اسم ساتوشی ناکاموتو مقاله ای را منتشر کردند که در آن از ساخت پروتکلی برای پول دیجیتال به اسم بیت کوین خبرداده شد. بیت کوین مانند ارزهای دیگر ارزش دارد و می تواند برای خرید و فروش، تبادلات و تمام فرایندهای مالی مورد استفاده قرارگیرد.
تفاوت اصلی بیت کوین با ارزهای سنتی غیرمتمرکز بودن آن است. بیت کوین روی یک پایگاه داده غیرمتمرکز به اسم بلاک چین فعالیت می کند.
اما بلاک چین چیست ؟ در جهان امروز بیش از ۸۰ درصد امور روزمره ما به شرکت ها و سازمان های واسطه وابسته است. وقتی شما در بانکی حساب باز می کنید یا وارد ایمیل شخصی خود می شوید، در حقیقت از سازمان های واسطه کمک گرفته اید.
شرکت ها و سازمان های واسطه بر تمام اطلاعات شما کنترل دارند. مثلا وقتی به دوست خودتان در ایستاگرام پیام می فرستید در حقیقت این پیام را ابتدا برای پایگاه های داده اینستاگرام ارسال می کنید و پایگاه داده اینستاگرام آن را برای دوست شما می فرستد.
در پایگاه های داده بلاک چین، داده ها بین میلیون ها کامپیوتر توزیع شده اند و هیچ کس قادر به کنترل داده ها نیست و اگر شخصی بخواهد بلاک چین را هک کند باید تمام کامپیوتر های شبکه را که با رمزنگاری پیشرفته حفاظت شده اند را هک کند که غیرممکن است. مثلا اگر توییتر روی بلاک چین اجرا شود هیچکس به جز شما نمی تواند توییت ها را پاک کند، حتی مدیران توییتر. بلاک چین برای بسیاری از صنایع و مشاغل قابل استفاده است مانند رای گیری، پرداخت، سیستم های اداری، ذخیره قرارداد ها و …
تصور کنید اگر رای گیری در ایران با فناوری بلاک چین انجام شود. رای ها تنها در عرض یک ساعت بعد از رای گیری بدون نیاز به نیروی انسانی شمارش خواهند شد و به دلیل اینکه این کار روی بلاک چین انجام شده است، هیچ گونه خطا یا تقلبی در رای ها امکان پذیر نیست.
به همین دلایل بیت کوین به سرعت محبوب شد و با سرعت به سمت قله های ارزش اقتصادی در حال حرکت است. بیت کوین بدون نیاز به ثبت نام و یا شرکت های واسطه می تواند تراکنش ها را خیلی سریع و راحت انجام دهد. امروزه فروشگاه های بزرگ اینترنتی جهان مثل آمازون قابلیت خرید با بیت کوین را فراهم کرده اند. بیت کوین همچنین باعث ایجاد کسب و کارهای فراوانی شده است
۷ فناوری برتر سال ۲۰۲۰/ کشتیهای خودران وارد میشوند؟
"برنارد مار" صاحبنظر عرصه تکنولوژی و مشاور راهبردی شرکتهای تجاری در مقالهای در سایت "فربس" به هفت مقوله مهم و بزرگ دنیای تکنولوژی در سال ۲۰۲۰ اشاره کرده است.
به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران پویا؛ امروزه در میان چهارمین انقلاب صنعتی، تکنولوژی از هر زمان دیگر سریعتر در حال پیشرفت است. شرکتها و افرادی که خود را با این تغییرات سریع وقف نمیدهند، از قافله فناوریهای نوین و بزرگ عقب میمانند. دانستن روندهای اصلی و کلیدی، این اجازه را به شرکتهای تجاری میدهد تا آمادگی استفاده از فرصتها را داشته باشند.
"برنارد مار" صاحبنظر عرصه تکنولوژی و مشاور راهبردی شرکتهای تجاری در مقالهای در سایت "فربس" به هفت مقوله مهم و بزرگ دنیای تکنولوژی در سال 2020 اشاره کرده است.
خدمات هوش مصنوعی
هوش مصنوعی یکی از تغییرپذیرترین روندهای تکنولوژی در زمان ما است. بیشتر شرکتها در حال بررسی چگونگی بهرهبرداری از هوش مصنوعی برای ارتقای تجارت خود هستند. این اقدامات در سال آینده بیشتر خواهد شد. طراحی و بهرهوری از یک سیستم هوش مصنوعی همچنان برای شرکتها گران خواهد بود. در سال 2020 شاهد گسترش شرکتهای ارائه دهنده خدمات هوش مصنوعی در یک بستر وسیعتر خواهیم بود. این شرکتها به احتمال فراوان برنامههای دقیقتری را برای ارائه خدمات مشخصتر و با جزئیات بیشتر ارائه خواهند کرد. این مهم بیانگر این مطلب است که هیچ شرکتی بهانهای برای عدم استفاده از هوش مصنوعی نخواهد داشت.
شبکه اطلاعات 5جی
اینترنت موبایل نسل پنجم، قابلیت دانلود و آپلود فوق سریع به همراه ارتباط پایدارتر را به ما خواهد داد. در حالیکه 5جی برای بار اول در سال 2019 ارائه شد، قیمت بالا و انحصار خدمات به شهرهای بزرگ، باعث محدودیت در کارکرد این فناوری شد. سال آینده به احتمال فراوان 5جی به پرواز درخواهد آمد و پوشش گستردهتری را شاهد خواهیم بود. شبکههای ارتباطی فوق سریع تنها برای دیدن فیلم حین حرکت نیستند. افزایش سرعت شبکهها بدان معناست که شبکههای موبایل از شبکههای متصل به کابل سریعتر خواهند بود. گسترش پهنای باند، به ماشینها، رباتها و خودروهای خودران این قابلیت را میدهد که اطلاعات بیشتری دریافت و منتقل کنند. این امر به پیشرفتهایی در زمینه ماشینآلات و شهرهای هوشمند منجر میشود.
خودروهای خودران
"الون ماسک" رئیس شرکت "تسلا" گفته انتظار دارد شرکت او در سال جاری، یک خودروی کاملا خودران را بسازد. همچنین تعداد خودروهایی که درجه خودرانی پایینتر از قبیل ترمز و تعویض لاین خودکار دارند به مراتب بیشتر خواهد شد. البته مشخص است که خودرانها به اتومبیلهای سواری محدود نخواهند بود؛ حمل و نقل کامیونی و کشتیرانی توسط خودرانها تیترهای خبریای خواهند بود که در سال 2020 خواهید دید.
پزشکی انفرادی و پیشگیرانه
امروزه تکنولوژی به سرعت در حال تغییر نحوه درمان است. توانایی دریافت اطلاعت بوسیله دستگاههای پوشیدنی مانند ساعتهای هوشمند، این توان را به ما میدهند که از مشکلات بدن خود به سرعت، حتی قبل از بروز عارضه با خبر شویم. این فناوریها به پزشکان این قابلیت را میدهند تا معالجات دقیقتر و فهم بهتری از وضعیت بیماران خود داشته باشند. در سال 2020 برنامههای بیشتری را در زمینه مراقبتهای پزشکی، درمانهای موثرتر و شخصیسازی شده خواهیم بود.
بینایی کامپیوتری
در دنیای کامپیوترها، "بینایی" شامل سیستمهایی میشود که تشخیص اجسام، مکانها و افراد را از طریق تصاویر بدست آمده توسط دوربینها یا سنسورها ممکن میکنند. این همان تکنولوژیای است که به دوربین گوشی هوشمند شما قابلیت تشخیص صورت را میدهد. اتومبیلهای خودران، دوربینهای امنیتی، خطهای تولید کارخانهها در سال آینده به طور گسترده مجهز به این فناوری خواهند شد.
واقعیت توسع یافته
واقعیت توسعه یافته یک تکنولوژی، شامل چندین فناوری جدید و در حال توسعه است که یک تجربه همه جانبه دیجیتال را عرضه میکند. به طور مشخص، واقعیت مجازی (VR) واقعیت تکامل یافته (AR) و واقعیت درآمیخته (MR) سه ضلع واقعیت توسعه یافته را تشکیل میدهند؛ در "VR" کاربر به وسیله یک هدست وارد دنیای پردازش شده میشود. "AR" این قابلیت را به کاربر میدهد تا اجسام دیجیتال را در فضای حقیقی مشاهده کند و در "MR" کاربر میتواند با اجسام مجازی تعامل داشته باشد. مثلا یک پیانو دیجیتال را در اتاق خود بنوازد. این فناوریها سابقه چند ساله در دنیای سرگرمی دارند. در سال 2020 انتظار میرود تغییرات عمدهای در زمینه واقعیتهای مجازی رخ دهد. شرکتها نیز به سرعت به سمت بهرهبرداری از امکانات هیجانانگیز این فناوریها در زمینه آموزش، شبیه سازی و تعامل با مشتری خواهند رفت.
فناوری بلاک چین
بلاک چین فناوریای نیست که آن را در هر محیطی یافت کنید. اما سرانجام سال 2020 میتواند آغاز دگرگونی اساسی برای این فناوری باشد. اساسا بلاکچین یک دفتر دیجیتال برای ضبط تراکنشهای مالی است که به دلیل رمزگذاری و نامترکز بودن از امنیت بالایی برخوردار است. برخی منتقدان بر این عقیده بودند که بلاک چین از قابلیت ویژهای برخوردار نیست؛ اما سرمایهگذاری چند شرکت بزرگ از جمله "آی بی ام" میتواند منجر به اقتباس شرکتهای کوچکتر شود. اگر در سال آینده فیسبوک از بلاک چین استفاده کند، شاهد یک پیشرفت چشمگیر در عرصه این فناوری خواهیم بود.
5+1 تا از جالب ترین تکنولوژی روز دنیا + جدیدترین فناوری ها
جولای 26, 2020
۰۵۴۲ خواندن این مطلب ۵ دقیقه زمان میبرد
فناوری های نو ظهور به دلیل ایجاد رفاه بیشتر در زندگی اجتماعی افراد طراحی و ساخته می شوند. در سال های اخیر علاوه بر توجه به این موضوع، شاهد ساخت و پیاده سازی جالب ترین تکنولوژی روز دنیا هم بودیم. اما کدامیک از این تکنولوژی ها هستند که بیشترین کاربرد و مزیت را برای افراد دارند؟
اگر کنجکاور شدید تا بیشتر درباره این فناوری ها بدانید، در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
شیشه های هوشمند خودرو، چشم افراد نابینا در سفر هستند!
یکی از لذت های سفر و گردش در دل طبیعت دیدن مناظر شگفت انگیزیست که خداوند برایمان خلق کرده است. متاسفانه افرادی که از نعمت بینایی محروم هستند این زیبایی ها را نمی توانند به خوبی حس کنند. شرکت خودرو سازی فورد ایتالیا و جی تی بی رما به همراه یک شرکت محلی که در ساخت ابزارهای نابینایان مشغول است، توانسته تا اولین نمونه های ساخت این خودروها را کلید بزند.
“منظره را احساس کن” اسمیست که برای این خودرو انتخاب کرده اند. شیشه های این اتومبیل طوری طراحی شده است که با کنتراست بالا روی چراغ های LED مناظر بیرونی را مجدداً تولید می کند. به این ترتیب فرد نابینا می تواند با لمس شیشه ارتعاشات خاکستری را با شدت های مختلف احساس کند و به طور همزمان از صوتی که پخش می شود تصویری از مناظر بیرونی داشته باشد.
با خودکارت همه چیز را ذخیره کن
حتماً برایتان پیش آمده که در یک شرایط و موقعیت بسیار شلوغی مانند قطار و یا مترو هستید و نیاز به یادداشت نوشته ای دارید. یک شرکت ایتالیایی برای حل این مشکل خودکار به همراه کاغذ و اپلیکیشن مخصوص به خودش را ساخته که در حالت آفلاین هم به خوبی کار می کند.
به این ترتیب با داشتن این خودکار هوشمند دیگر نگران نوشتن در مسیرهای شلوغ و یا کم نور نخواهید بود.
با اینترنت اشیا خانه هوشمند داشته باشید
کنترل کردن وسایل منزل به کمک یک تلفن همراه چیزیست که شاید تا 20 سال گذشته کسی تصورش را هم نمی کرد. با ورود اینترنت به زندگی بشر کم کم همه چیز دستخوش تغییر شد و البته به کمک افراد هم آمد. مثلاً شما می توانید به کمک اتصال ترموستات منزل خود به شبکه اینترنت و اتصال آن به گوشی هوشمند از راه دور دما را تنظیم کنید.
با ساخت و توسعه تکنولوژی های جدید روز دنیا این ماشین ها هستند که در اختیار افرادند و از آن ها فرمان می گیرند.
خودروهای بدون سرنشین = کاهش تصادفات جاده ای!
جالب است بدانید که ماشین های بدون راننده و کاملاً هوشمند درصد تصادف کمتری دارند! هر جا که ردپای انسان وجود داشته باشد، حتماً خطری هم او را تهدید می کند. اگرچه لذت رانندگی در جاده برای هر کسی می تواند دلچسب باشد، اما با وجود این خودروها این لذت از افراد گرفته می شود.
با توجه به تحقیقات به عمل آمده اگر خودروهایی که در جاده ها تردد می کنند بدون سرنشین و متصل به شبکه باشند، هیچگونه تصادفی نخواهیم داشت. ایالت کالیفرنیا اولین جایی بود که در سال 2012 خودروهای بدون راننده را مطابق با قانون اعلام کرد.
این یکی از رویاهای بشر بود که بدون داشتن گواهینامه رانندگی بتواند با ماشین شخصی خود به محل کار برود که به واقعیت تبدیل شد!
پرینترهای 3 بعدی قابلیت ساخت اشیاء فلزی را هم دارند
به کمک این تکنولوژی می توان به جای تولیدات انبوه و زمانبر در ساخت قطعات فلزی، در کمترین زمان ممکن اشیاء فلزی سخت و پیچیده ای بسازید. با این کار دیگر نیازی به انبارهای بزرگ برای نگهداری از قطعات مختلف صنعتی نیست و تولید کننده می تواند در هر زمانی که احساس نیاز کرد به کمک پرینترهای 3 بعدی قطعاتش را حتی ارزان تر نیز تولید کند.
دانشمندان پیش بینی می کنند که در آینده ای نزدیک به کمک همین تکنولوژی بتوان اعضای بدن هر بیماری که نیازمند است را ساخت و به این ترتیب جان میلیون ها بیمار را در جهان نجات داد.
با راه رفتن موبایلت را شارژ کن!
یکی دیگر از جالب ترین تکنولوژی های روز دنیا امکان شارژ کردن تلفن همراه به کمک قدم زدن و یا حتی دست تکان دادن است. به این صورت که پژوهشگران با ساخت یک وسیله فوق العاده نازک که به ضخامت چند اتم است، توانستند فرکانس های بسیار پایین را هم به شارژ الکتریکی تبدیل کنند.
تکنولوژی های عجیب دنیا که تعجب همگان را برانگیخت!!
وقتی از تکنولوژی و فناوری های نوظهور حرف می زنیم منظورمان فقط کالای دیجیتال و تکنولوژی های جدید در این صنعت نیست. تکنولوژی روز دنیا در زمینه صنعت، پزشکی، ارتباطات، پهپادها، گجت های هوشمند و… هم وجود دارد که در مطالب آینده سعی می کنیم بیشتر به آن ها بپردازیم.
اما یکی از عجیب ترین تکنولوژی هایی که تعجب همگان را در بیش از یک قرن پیش برانگیخت، روشن کردن لامپ توسط تسلای بزرگ بود که در سخنگرانی هایش بدون هیچ سیمی فعال میشد! اینکار او در آن سال ها مثل این بود که بدون وجود کابل به اینترنت متصل شد. چیزی که امروزه به اسم “وای فای” در دسترس همگان قرار دارد.
رای گیری به کمک فناوری بلاک چین
امروزه شرکت های واسطه گر بسیار زیادند. همه ما هر روز در حال تعامل با این شرکت ها هستیم بدون اینکه بدانیم. مثلاً وقتی در حال خرید اینترنتی هستید و یا از یک حساب کاربری در هر جایی استفاده می کنید، در واقع از واسطه ها کمک می گیرید. در بلاک چین داده ها داخل میلیون ها کامپیوتر پخش شده اند و امکان کنترل کردن آن ها برای هیچ کسی وجود ندارد.
اگر رای گیری در کشور ما به کمک این فناوری صورت بگیرد، به راحتی و بدون دخالت انسان می توان در کمتر از یک ساعت شمارش آرا داشت تا خیال همه از بروز تقلب راحت باشد.
کاهش هزینه های پزشکی به کمک کامپیوترها و تکنولوژی های جدید
شاید اولین استفاده های افراد از کامپیوتر مربوط به مانیتورهای پزشکی در بیمارستان ها بود. به کمک این تکنولوژی اطلاعات بیمار ثبت میشد و پزشک می توانست داده ها را تحلیل کند. اما امروزه با کنترل اتوماتیک داده ها، شناسایی و تغییرات در اطلاعات، افزایش بهره وری، بالا رفتن دقت در آمارها و… می توان به نتایج بهتری در این زمینه رسید.
یکی از پیشرفت هایی که در این رابطه انجام شده است از طرف محققین دانشگاه شیکاگو بوده که توانستند به کمک هوش مصنوعی داده های MRI را تحلیل و شناسایی کرده و به پزشکان در این زمینه کمک کنند تا به عنوان مثال تومور بیمار را به طور دقیق رد یا قبول کنند.
ویرایش ژن بدن، ساخت اسپره هوشمند، ساخت اعضای بدن به کمک پرینترهای 3 بعدی، الگوریتم هایی برای پیش بینی مرگ انسان ها و ساخت جنین به کمک سلول های بنیادی از دیگر فناوری های جدید در حوزه پزشکی محسوب می شوند.
نتیجهگیری
بشر با تمام خوبیها و بدیها، جنگها و صلحها و تصمیمات فاجعهبار و کشفیات سرشار از نبوغ، دست کم ثابت کرده است در یک زمینه هرگز کم نخواهد آورد و آن قدرت خلاقیت و تخیل است. مادامی که انسان قدرت تخیل داشته باشد، دستیابی به هر نوع تکنولوژی عجیب و به ظاهر غیر ممکنی، روزی ممکن خواهد شد. به قول فیلیپ کی. دیک، نویسندهی آمریکایی ژانر علمیتخیلی که فیلم گزارش اقلیت از روی داستان کوتاه او ساخته شده، «واقعیت همان چیزی است که وقتی دست از باور آن برداشتید، همچنان حضور داشته باشد.» و واقعیتی که با تمام ناباوری ما همچنان حضور خواهد داشت، قدرت خلاقیت و تخیل نامتناهی بشر و عطش سیریناپذیر او به کشف و اختراع است
در این مطلب سعی کردیم تا به جالب ترین و جدیدترین تکنولوژی های عصر جدید اشاره کنیم. اما در کنار این موضوعات سعی می کنیم در فرصت های بهتری به جزئیات هر کدام از این موارد بپردازیم. اگر سوال و یا پیشنهادی در این زمینه دارید خوشحال می شویم تا با ما به اشتراک بگذارید